nieuwe trefkoele verbindt alle functies

“De nieuwe Trefkoele moet een meerwaarde hebben ten opzichte van het huidige gebouw.

Het moet een kruispunt zijn waar verschillende onderdelen elkaar ontmoeten, een kruispunt dat mensen verbindt, maar dat toch overzichtelijk is”, zegt architect Erik Moederscheim. “Er moeten Europese handbalwedstrijden gespeeld kunnen worden, maar de Historische Kring moet er ook gemakkelijk zijn weg kunnen vinden.”

Woensdag 11 juli werden de plannen voor de nieuwe Trefkoele gepresenteerd. Ook werden de twee architecten bekendgemaakt: Erik Moederscheim en Alfons Hams. Zij kwamen als beste uit de bus van oorspronkelijk 32 ingeschreven architecten. Trefkoele-voorzitter Simon Peerdeman legt uit: “Deze architecten hadden een behoorlijk grote voorsprong. Zij kwamen als enige met een heldere visie, de plus-visie.” Want dat wordt de naam voor het nieuwe kulturhus van Dalfsen: TrefkoelePlus.

“Die plus komt terug in het ontwerp”, aldus Moederscheim. “Er komt één entree, waar je aan twee kanten naar binnen kunt. De vier hoofdfuncties sport, cultuur, opvang en welzijn, ontmoeten en informatiecentrum, zijn vanuit dat kruispunt te bereiken. Het verbindt de grote en kleine functies met elkaar.”

Bruikbare elementen

De Trefkoele gaat op de schop. Wel blijven de bibliotheek en hal 2 staan, maar het gebouw ertussenin wordt wellicht afgebroken. Daar is men nog niet over uit. Architect Alfons Hams: “We gaan serieus onderzoeken of we de sporthal gaan slopen. Maar er zijn wel bruikbare elementen; de vloer is gemaakt van een dikke betonnen plaat, daar kan veel op gebouwd worden.” Wethouder Evert Goldsteen voegt toe: “Wellicht dat er nog drie pilaren te gebruiken zijn. Niet alle zes, want voor het Europese handbal is een bepaalde maat nodig. Sporthal 1 wordt groter, zodat de reservedames van het handbal straks niet meer met hun benen in het veld hoeven te zitten.” Door het hergebruik is het waarschijnlijk niet mogelijk een geheel energieneutraal gebouw te maken, zoals de raad graag wil.

De bibliotheek wordt door een leescafé verbonden aan het andere gebouw, dat de twee sporthallen zal herbergen. Ook komt er op de verdieping horeca, die direct in verbinding staat met de tribunes. Welzijnsorganisaties, zoals het Rode Kruis of de logopedie, wordt ook gehuisvest op de verdieping van het sportgebouw. Binnenin komt een kleine cafetaria, volgens Moederscheim zodat bezoekers ook zonder agenda terechtkunnen in de Trefkoele. En door de kinderopvang op het zuiden te situeren, is daar een mooie buitenruimte te maken.

De buitenruimte wordt voor het hele kulturhus belangrijk. “De Trefkoele moet niet stoppen bij de voordeur. Als het mooi weer is, kun je met vrienden blijven hangen.” Bang voor extreme overlast hoeven de omwonenden niet te zijn, menen wethouder Goldsteen en projectleider Jarno Doornewaard. Die laatste merkt op: “Er zijn geen nisjes of hoekjes in de gevel waar jongeren graag in gaan staan.” Goldsteen: “Er wordt nu ook al gebruikgemaakt van de buitenruimte, door bijvoorbeeld spelende kinderen. En we hebben niet beloofd dat er met de nieuwe Trefkoele nooit overlast zal zijn voor de buurt. Er zullen momenten komen dat er parkeeroverlast is, of geluidsoverlast, ondanks de isolatie.”

Wel wordt de parkeerdruk voor de omwonenden verlaagd. Volgens Doornewaard zijn er 163 parkeerplekken echt nodig, maar worden er 200 gemaakt. “En de parkeergelegenheid zal flexibel worden. Denk bijvoorbeeld aan verrijdbare bloembakken, zodat de gelegenheid groter te maken is.”

Aansluiten

Het nieuwe gebouw, met de sporthallen, krijg gebogen vormen. “Het moet in de omgeving passen, en niet concurreren met bijvoorbeeld de bibliotheek”, vindt Moederscheim. “De bibliotheek is een karakteristiek gebouw, met een glazen plint en het leuke, bijzondere hoedje. Die sfeer willen wij ook in het nieuwe gebouw maken, het moet qua materialen aansluiten.” Daarom zal ook in het nieuwe gebouw een tweedeling in de gevel te zien zijn; op straathoogte komen gekleurde, glazen panelen.

Voorkomen van leegstand

Doorneweerd: “Je ziet dat kulturhusen het moeilijk hebben, en ruimtes vaak leeg staan. Wij willen de Stichting Ontmoetingscentrum Dalfsen zekerheid voor de toekomst bieden. Daarom gaat de gemeente ruimtes huren.” De Toerclub en de Historische Kring er geen geheim van gemaakt te twijfelen aan het nieuwe kulturhus. Maar volgens Peerdeman heeft bijvoorbeeld de Historische Kring aan alle overleggen meegewerkt. “Wij willen ze graag houden, maar kunnen ze niet dwingen.”

Goldsteen ziet daar wel mogelijkheden. “Wij als gemeente verstrekken subsidies aan die organisaties. Door ruimtes te huren, kunnen wij tegen de organisaties zeggen: de Trefkoele is de plek, daar kun je terecht. En mochten bepaalde organisaties dat niet willen, dan lopen ze het risico dat ze hun eigen broek moeten ophouden.”

Planning

Dit najaar gaat er een tussenrapportage naar de gemeenteraad, die in het voorjaar van 2013 het laatste oordeel velt. Dit zal vooral gaan over de financiën; of het project binnen de kaders van 8 miljoen euro blijft. Na de start van de verbouw in zomer 2013, is in het najaar van 2014 de TrefkoelePlus te gebruiken voor de inwoners van Dalfsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.