Home / archiefcentraal / nieuw leven voor oranjeloop

nieuw leven voor oranjeloop

“Het is heel moeilijk om te schatten hoeveel mensen ermee zullen doen”, vertellen Albert Mussche, Ronnie Krul en Corina Vrieling namens AG ’85. “Hardlopen zit echter landelijk in de lift. En hier wordt het ook groter. Als wij aan het trainen zijn, komen we ontzettend veel mensen tegen die voor zichzelf een stukje aan het hardlopen zijn.”

Het is al meer dan dertien jaar geleden dat er in Nieuwleusen voor het laatst een dergelijk hardloopevenement werd georganiseerd. Initiatiefneemsters zijn Corina en Liny Tempelman. “In januari hebben wij het idee om zelf een loop te organiseren ingebracht tijdens onze jaarvergadering. ‘Wie voelt er wat voor?’ Er gingen meteen heel veel vingers de lucht in.”

Zes leden van AG ’85 namen vervolgens plaats in een speciale commissie die zich bezig houdt met de organisatie. Ook het Comité Unicef Nieuwleusen haakte aan. “Unicef had hier namelijk al een sponsorloop voor de jeugd, maar de deelname was niet supergroot. Het comité zag meer mogelijkheden in een combinatie met ons en de Oranjefeesten.”

Hoewel de leden van AG ’85 wel ‘het een en het ander’ weten van de organisatie van een loop, ze zijn immers ook betrokken bij de organisatie van hardloopevenementen in Rouveen en Staphorst, was dit toch wel pionieren. “Al met al helpen er vijftig vrijwilligers mee, waarvan circa dertig verkeersregelaars. Die moeten wel allemaal gecertificeerd zijn”, vertellen de organisatoren. Ronnie voegt toe: “Voor de onderlinge communicatie hebben we portofoons nodig. Maar dat kan zomaar niet. Er moet bijvoorbeeld een speciale zendmast de lucht in en daarvoor moet je weer een vergunning aanvragen. We hebben zo al heel wat gesprekjes met politie en gemeente gehad.”

De organisatoren hebben een route van 2.5 kilometer uitgezet door het dorp. De deelnemers aan de vijf en tien kilometer lopen deze afstand respectievelijk twee en vier keer. Alle omwonenden worden aangeschreven. “We willen natuurlijk starten bij het feestterrein. En als je je evenement de Oranjeloop noemt, mag de Oranjebuurt eigenlijk ook niet ontbreken. De lopers komen zowel door het noordelijke als het zuidelijke deel van Nieuwleusen. Zo betrekken we het hele dorp erbij.”

De organisatoren mochten rekenen op veel enthousiasme. Ten eerste natuurlijk bij Unicef en de organisatie van het Oranjefeest, maar ook in hun omgeving. “Iedereen is blij dat er op sportief gebied weer wat gebeurt. Eerder dit jaar hield SV Nieuwleusen bovendien de eerste editie van de Snertloop. Er zit dus weer beweging in het dorp.”

Schatting

Aan schattingen van het aantal deelnemers durven ze zich pas na enig aandringen te wagen. “Het is ontzettend moeilijk. We zitten op een drukke plek op de hardloopkalender. In de week ervoor zijn er verschillende evenementen. We hopen dat al die recreatieve lopers uit de regio elkaar aansteken. Als er maar een paar meedoen, volgen er vanzelf meer. Zo hopen we uit te komen op honderdvijftig tot tweehonderd deelnemers. Als het weer meezit tenminste…”

Inschrijving

De Unicef Kids Run begint om 15.00 uur. Alle basisschoolkinderen mogen tot 17.00 uur proberen om een leuk bedrag bijeen te lopen voor het goede doel. De Tegeltoko Jeugdrun (2,5 km, voor de jeugd tot 16 jaar) begint om 17.30 uur. Deelname kost 3,50 euro (2,50 euro bij voorinschrijving). Het startschot voor de Effe Weg Run van vijf kilometer wordt omtrent 18.30 uur gegeven. De inschrijfkosten bedragen 6 euro (5 euro in de voorinschrijving). Hiervoor geldt een minimumleeftijd van 12 jaar. De Bos Bedden Run van tien kilometer begint om 19.15 uur. De minimumleeftijd is 16 jaar. De deelnamekosten zijn hetzelfde als bij de vijf kilometer. Van elke inschrijving gaat één euro naar Unicef. Voorinschrijving is mogelijk via www.ag85.nl. Op de dag zelf kun je je tot twintig minuten voor aanvang van de betreffende loop inschrijven bij het feestterrein aan de Bosmansweg. De kleed- en douchefaciliteiten zijn op Sportpark het Klaverblad. Henk Borgmeijer fungeert als presentator van de sponsorloop. Herman Weening is speaker bij de overige afstanden.

Lees ook

Dirk Beldman vertrekt als hoofdtrainer van VV Lettele

LETTELE – Dirk Beldman, trainer van het eerste elftal van VV Lettele, heeft aangegeven aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.