niemand wist dat er een aed was

De spelers waren hetzelfde, de tegenstander was hetzelfde, en zelfs de kantinemedewerker was hetzelfde. Zondag werd na bijna tien maanden de wedstrijd OVC VE1 – Raalte VE1 uitgespeeld. In 2011 kreeg Freddy Marsman (nu 44) namelijk een acute hartstilstand op het veld, en werd ruim een kwartier gereanimeerd door drie medespelers. “Ik had heel veel geluk dat ik hier was, en dat er mensen waren die wisten hoe ze moesten reanimeren. Als het me thuis was overkomen, had ik het niet overleefd.”

Interviews, officiële momenten, voor Freddy hoeft al die aandacht niet zo. “Ik houd er niet van om in de belangstelling te staan. Maar vandaag is het niet anders; op deze manier kunnen wij onze dankbaarheid tonen, en het afsluiten.” Freddy’s vrouw Anja schuift ook aan. Zij was er vorig jaar niet bij toen haar man een hartstilstand kreeg. Ze organiseerde een feestje voor de buurt, en werd door iemand van de club opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. “Als ik eraan terugdenk, voel ik weer die angst. Het gevoel van toen roep je zo weer op.”

Het stel wil de gelegenheid aangrijpen om te laten zien hoe belangrijk het is dat je weet hoe je moet reanimeren. Anders was Freddy er niet meer geweest. “Er was wel een AED aanwezig, vooraan het sportpark, maar niemand wist het”, zegt Anja. “Er is naar 112 gebeld, maar de sms-alert die moest uitgaan, heeft niet gewerkt. Waarom weet niemand.” Inmiddels zijn er twee AED’s geplaatst; een bij OVC ’21 en een bij OZC.

Sinds december voetbalt Freddy alweer, en al in het ziekenhuis had hij de wens om de afgebroken wedstrijd uit te spelen. Ook al voelde hij helemaal niets voorafgaand aan zijn hartstilstand, bang voor herhaling is hij niet. “Het kan met iedereen gebeuren. Ik wil gewoon lekker de wedstrijd uitvoetballen. Dat heb ik altijd al gewild.”

Nu Freddy volkomen hersteld is, kan Anja zeggen dat de nare periode een positieve impuls aan hun levens heeft gegeven. “We zijn nu veel meer bewust dat we nu moeten genieten, en dat we ons niet druk hoeven te maken om allerlei dingen. We zijn dichter naar elkaar gegroeid. En ik ben er wel achter gekomen dat ik echt nog niet zonder hem kan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.