Home / archiefcentraal / meester plaggenmarsch vier decennia voor klas

meester plaggenmarsch vier decennia voor klas

De ene leerling werd in de hoek gezet, een ander kreeg een bordje om de nek met de tekst ‘Ik ben een ezel’ en weer een ander moest krom staan voor een tik met de stok. Vroeger ging het er veel minder gezellig aan toe en dat maakte het komisch toneelstukje in GKV Het Kruispunt wel duidelijk. Er was donderdag 12 juli even geen tijd voor rekenen, taal of een geschiedenisverhaal want meester Herman Plaggenmarsch (61) staat al 40 jaar voor de klas.

Als een echte ridder werd Plaggenmarsch met paard en wagen van huis gehaald en met tromgeroffel aangekondigd. Hij en zijn vrouw kregen een voorstelling te zien over vroegere tijden. Niet alleen ridders en jonkvrouwen kwamen voorbij, ook het Meisje met de parel, Columbus , Napoleon, Berend Botje en Pluk van de Petteflet. Over het laatstgenoemde typetje heeft Annie M.G. Schmidt in het jaar dat Plaggenmarsch leerkracht werd in Enschede een boek uitgegeven: 1972.

Later werd Plaggenmarsch onderwijzer in Ureterp en in 1985 kwam hij bij De Uitleg in Dalfsen voor de klas te staan. Meester Plaggenmarsch werd getoetst door vragen over het verleden, over hem zelf of over de geschiedenislessen die hij graag geeft. “Dat is mijn drive: kinderen leren ontdekken wat er om hen heen leeft en beweegt,” vertelt de onderwijzer. “Je raakt nooit uitgekeken op het wonder van het gewone, toch zo bijzonder gemaakt door de Schepper. Dat is wat de school De Uitleg uitdraagt en waarin ik geloof.”

Daarvoor moet je als leerkracht volgens Plaggenmarsch wel tijd steken in goede instructies en achtergrondinformatie. “Je moet veel materiaal aanslepen waarmee kinderen met ‘ogen, neus, oren en handen’ aan het werk kunnen gaan. Ik, als ‘mannetje van alle markten’ zou er graag meer aandacht aan willen geven en ik vind ook dat dit juist binnen het basisonderwijs zo zou moeten zijn. Maar het ver doorgevoerde planmatig werken van bovenaf, hoe waardevol ook op zichzelf, brengt veel werkdruk en administratieve rompslomp met zich mee waardoor het plezier – en dat wat je met je hart wil meegeven aan de kinderen – in verdrukking komt.”

Op deze feestelijke dag was er echter alleen maar plezier. De kinderen mochten pannenkoeken eten op school en deden spelletjes en Vossenjacht in het dorp. Daarna werd, zoals deftig verwoord door de verklede collega’s ‘het festival voor het jeugdige volk’ afgesloten en ’s avonds ‘het toneel voor volwassen volk’ geopend om het feest met meester Plaggenmarsch voort te zetten. Als cadeau mag hij samen met zijn vrouw een stedentrip maken en daarbij kreeg de onderwijzer een oorkonde. “Hij is op school al 40 jaren druk geweest en daarom vieren wij vandaag een heel groot feest!” zongen de kinderen van harte tijdens dit geweldige jubileumfeest.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.