jan heeft nooit van baan of baas willen wisselen

“Vandaag is het raak, Jan is 40 jaar bij de zaak!” Jan Zomerdijk (59) stapte op 17 juli 1972 de schoolbanken uit en Bouwbedrijf Van Pijkeren binnen. Het leren ging niet meer op school en hij wilde aan het werk. “Kom direct maar!” zei de toenmalige directeur Jacob van Pijkeren.

Dus meldde hij zich op 19 jarige leeftijd bij chef werkplaats v.d. Vegte en leerde timmeren. “Ik had vanaf mijn 16e al vakantiewerk bij Van Pijkeren en Jacob kwam regelmatig op bezoek bij m’n ouders; dit was voor mij een logische stap”, legt Jan uit, “Ik moest kozijnen in elkaar zetten en mijn eerste klus ‘in ‘t veld’ was het aftimmeren van een boerderijtje aan de Welsummerweg. Toen deed ik klussen voor woningbouw en stallenbouw, klussen waarbij de kozijnen nog met lijmklemmen en houten hamers in elkaar werden getimmerd. Nu gaat ’t in een lijmbank en ligt het tempo veel hoger. Ook zijn stallenbouw en woningbouw apart gegaan toen Frank en Henk het bedrijf overnamen. Er is veel veranderd maar een ding is hetzelfde gebleven: ’t is één grote familie! Ik hoop dat ik nog mee mag maken dat de derde generatie het overneemt. En wat betreft de crisis merk ik nog geen narigheid. Voor mij is er werk genoeg en ik hoop dat dit zo blijft want ik werk er met veel plezier en ja, iedereen heeft wel eens een baaldag maar ik heb nooit van baan of baas willen wisselen.”

Zomerdijk eind jaren 80, vanwege zijn gezondheid, wel andere functies gekregen. Hij begon als timmerman maar mocht geen zwaar werk meer doen en daarom bleef hij op de werkplaats. Nu heeft hij zijn eigen kantoorruimte waar Zomerdijk vooral graag mag tekenen. “Het is anders dan op de bouw, maar het moest zo zijn: ik mocht op school al graag tekeningen maken. Ook was ik altijd al geïnteresseerd in computers. Dit werk blijft boeien.”

Jan doet allerlei kantoorwerkzaamheden, heeft de Nutsvoozieningen in zijn takenpakket gehad en mag graag voor de stallenbouw bezig zijn. Zijn baas Frank van Pijkeren, maar natuurlijk ook Jans vrouw Jannie, de kinderen en al zijn collega’s zijn trots op hem. “Jan heeft een goed hart voor de zaak, is heel trouw en niets is hem teveel. Ondanks de problemen met zijn gezondheid, staat hij altijd klaar. Zelfs in de vakanties”, zegt Frank, “Ik hoop dat hij het zeker nog een aantal jaartjes volhoudt om hier te werken!” Jan kwam deze feestelijke morgen op zijn scootmobiel aan en werd meteen verrast met een hartelijke ontvangst. De boel wass versierd, er werd gebak gegeten en voor ’s avonds stond nog een etentje met de baas op het programma. Maar wat ook door hem genoemd wordt is de kleurplaat van zijn kleindochter: “Mooi toch! ’t Is echt genieten: zo’n dag vol onverwachte momenten!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.