hendriks is druk met dagje mooi vilsteren

De molen, het landhuis, het parochiehuis en de hele karakteristieke dorpskern van Vilsteren vormen op zaterdag 7 juli het decor voor het Dagje Mooi Vilsteren. Wat ooit begon als geldinzameling voor de restauratie van de kerk, is uitgegroeid tot een happening voor het hele gezin, vertelt Jan Hendriks, die als bestuurslid van Plaatselijk Belang Vilsteren medeverantwoordelijk is voor het evenement.

Van oorsprong was het Dagje Mooi Vilsteren een rommelmarkt. “Ouders namen ook hun kinderen mee, en toen kwam er steeds meer bij. Nu kun je het hele dorp rond, overal is wat te doen en te zien.” Wel begint het ’s ochtends nog steeds met de rommelmarkt. Om 7.00 uur staan de marktlieden al te dringen voor een plek. Voor Hendriks een hectisch moment, want hij neemt ook de rommelmarkt voor zijn rekening. “Maar als ik dan om half 10 een kopje koffie drink, is de ergste drukte voorbij”, glimlacht hij. Op dat moment wordt de officiële opening gedaan door het Vilsterse shantykoor De Stuwzangers.

Tot een uur of vier ‘s middags staat de hele dorpskern van Vilsteren vol, met demonstraties, maar zeker ook met bezoekers. “Elk jaar komen er zo’n twee- tot drieduizend mensen op af. De mensen komen uit de wijde omgeving, er zijn veel toeristen bij van de campings in Ommen.” Komen zij het dorp binnen, dan zien zij meteen links bij de kerk al de zeventien verenigingen van Vilsteren, die zich elk met hun eigen attractie presenteren aan het publiek. ’s Avonds wordt Vilsteren schoongemaakt, en gaat het feest verder in de tent op de Tip. Ouders van jonge kinderen hoeven niet af te haken; er zal een kinderopvang met speelwagen en luchtkussen aanwezig zijn.

Overdag is het informatiecentrum open, en in de hooiberg erachter voert toneelvereniging Tot Nut en Vermaak een toneelstuk op. Voor de liefhebbers zijn ook de tuinen van Huis Vilsteren geopend voor publiek, net zoals de kerk en de molen. “Wij krijgen van het landgoed de volle medewerking en op diverse punten ondersteuning”, vindt Hendriks. Rondom de molen wordt de natuurmarkt gehouden waar allemaal natuurlijke producten te koop zijn. In het parochiehuis zal een modelbouwvereniging uit Papendrecht een demonstratie weggeven. Hoe zo’n vereniging helemaal in Vilsteren terechtkomt? Hendriks krijgt van iedereen tips voor het Dagje. “Zo gaat het vaker, ik krijg het hele jaar flyers binnen die ik opspaar. Je moet het hele jaar je ogen en oren open hebben”, lacht hij. Zo kwamen er pas nog allerlei telefoontjes naar aanleiding van de oude tractoren in Luttenberg. “We hadden er al dertig, maar straks komen er veel meer te staan vlakbij de molen.”

Er is dus een heleboel te doen tijdens het Dagje Mooi Vilsteren, en alles is vrij toegankelijk. “Dat willen we graag zo houden. We doen ons best om de onkosten te dekken; het is de bedoeling dat we quitte draaien.” Al is dat wel iets lastiger deze keer: voor het eerst moet het evenement het zonder subsidie doen van de gemeente Ommen. Toch ziet Hendriks het positief in: “De gemeente wil het Dagje ook graag houden, dus wij hopen dat er nog ergens een potje vrij komt.” En zo niet: bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage doen in de melkbussen die her en der op het terrein staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.