gymnastiek ommen toen en nu hele sprong

Gymnastiek Vereniging Ommen (GVO) bestaat 7 juli 65 jaar. En dat moet gevierd worden: op de dag zelf met een receptie, maar het hele jaar door zijn er feestelijke activiteiten. Zo werd er meegedaan aan de Koninginnedagoptocht, was er een feestelijke uitvoering op 16 juni en op 24 oktober wordt een turninstuif gehouden met Röhnraderen, turnlinten en air-tumbling.

In de beginjaren van GVO was Nederland nog aan het herstellen van de Tweede Wereldoorlog. “Toen mensen hun leven weer goed voor elkaar hadden, gingen ze ook aan andere dingen denken”, legt voorzitter Marjon Wessel uit. “Daarom richtte Johan Kamphuis in 1947 de eerste binnensportvereniging van Ommen op, omdat sporten en bewegen goed is voor lijf en leden.” Een echte sporthal was er nog niet, dus werd er gesport in de Eierhal. “’s Ochtends was dat een markthal, daarna werd er snel schoongemaakt om er ’s avonds te kunnen gymmen. En de toestellen? Die werden zelf in elkaar getimmerd.”

Wat een verschil met de huidige accommodatie van GVO: “Nu hebben we een prachtige gymzaal met alle materialen die we nodig hebben. Dat is een hele sprong”, lacht Wessel. Toch was er nog een langgekoesterde wens: een eigen clubruimte. En die komt er binnenkort dan ook, gedeeld met collega-vereniging OKK. “De leden krijgen een kans om gezellig samen te zijn. Het is een soort huiskamer, waar we ook kunnen vergaderen en ons archief kunnen bewaren. Nu ligt alles verspreid bij het bestuur op zolder en bewaren we onze bekers stoffig onder een podium. Straks krijgen we een gezellige plek om onze prijzen uit te stallen. We zijn er trots op dat de gemeente nog een subsidiepotje voor ons heeft kunnen vinden.” Bovendien is het een stap om de vereniging voor de toekomst veilig te stellen, vindt Wessel. “Als de leden meer gevoel bij hun sport krijgen, heb je als club meer kans om te overleven. Je kunt dan makkelijker weerstand bieden tegen de concurrentie.”

Overigens ziet de club de toekomst zonnig tegemoet: “De leiding is heel goed, en de prestaties zijn prima. Zo zijn we twee keer Nederlands kampioen geweest, en hebben we dit jaar twee keer zilver behaald.” Ook is het aantal leden stijgende. Momenteel heeft de vereniging zo’n 255 leden. Daar werkt het bestuur hard voor. Zo probeert ze nieuwe dingen te introduceren, zoals het acrogymmen dat na de zomer start, en ultimate dance: een mix van verschillende dansstijlen. “Begonnen we ooit met gymnastiek ter bevordering van lenigheid en coördinatie, tegenwoordig bieden we onder meer recreatieturnen, selectieturnen, streetdance, peutergym en speciale lessen voor hartpatiënten. Duidelijk meer dan gym alleen, zoals onze slogan luidt.”