expo moderne indiase miniatuurschilderijtjes

De Devi Galarie in het Europa Ayurveda Centrum staat vanaf zondag 8 juli in het teken van een bijzondere expositie van Moderne Indiase Miniatuurschilderijtjes. Miniatuurschilderijtjes ontstonden in het oosten van India zo rond de tiende eeuw na Christus. De rijke mythologie zorgde voor een onuitputtelijke hoeveelheid verhalende schilderijtjes. Een aantal staten zoals Mysore, Tanjore en Bengal ontwikkelde een heel eigen herkenbare stijl.

Wereldwijd zijn deze kleine miniatuurschilderijtjes verzameld door kunstliefhebbers en musea vanwege de intense kracht van de afbeelding, de historische waarde en het handzame formaat. De traditie van deze kleine schilderijtjes stagneerde gedurende de kolonisatie van India. Na de onafhankelijkheid grepen de Indiase kunstenaars terug naar hun wortels en zochten zij in hun eigen geschiedenis aangrijpingspunten voor eigentijdse kunst. Dat monde uit in een herbeleving van Indiase miniatuurschilderijtjes.

In de Devi Galerie zijn Moderne Indiase Miniatuurschilderijtjes te zien van de ayurveda arts en kunstenares dr. V.P. Mohana Kumari. De schilderijtjes geven een prachtig beeld van het kleurrijke pallet van India. De onderwerpen van deze met de hand geschilderde unieke schilderijtjes gaat over de wijsheid en de kracht van de natuur. Alle schilderijtjes in de tentoonstelling zijn te koop. De opbrengst hiervan gaat naar de bouw van een kas waar kruiden gekweekt worden die nu op de lijst van uitsterven staan.

De tentoonstelling is van 8 tot 11 juli te bezoeken tussen 14.00 en 20.00 uur bij het Europa Ayurveda Centrum, Witharenweg 9 in Witharen. De toegang is gratis. Graag even van tevoren bellen als je komt op 0523 744004. Dan staat er een heerlijk kopje kruidenthee klaar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.