Home / archiefcentraal / de tweede bissinghdag de boer op

de tweede bissinghdag de boer op

Het is al jaren zo en het blijft een grote publiekstrekker: de laatste woensdag van juli organiseert de PR-commissie van LTO ‘De Boer op’. Volgens Martend Veurink, voorzitter van deze commissie, is dit een prachtige dag om de agrarische sector te promoten.

Als eerste is er een fietstocht die naar Lemele gaat. Onderweg komen de fietsers langs verschillende boerenbedrijven die hun deuren openen voor publiek. Dit jaar is het een melkveebedrijf, een pluimveebedrijf, een zorgboerderij en een mechanisatiebedrijf. De route is 30 km lang zodat ook kinderen mee kunnen doen. Voor hen is er onderweg ook genoeg te doen. Deelnemers kunnen tussen 9.00 en 11.30 starten bij de muziektent op de Markt.

Ook in het centrum zijn veel activiteiten. Zo wordt er op het Vrijthof de Bissende koe en de Bissende kalf gekozen. Melkveehouders uit de buurt kunnen hun mooiste dieren hiervoor aanmelden. De koeien en kalveren worden gekeurd door een professionele jury en daarnaast is er ook een publieksprijs. De toeschouwers zelf mogen dus ook stemmen.

Op het Kerkplein is er een streekproductenmarkt. Er wordt zoal zuivel, jam en wijn verkocht maar ook enkele kunstenaars laten zien hoe vroeger hout werd bewerkt en riet gevlochten werd. Ook zijn er op de Markt kleine ‘knuffeldieren’ voor de kinderen zoals konijnen, cavia’s, pony’s, biggetjes en kalfjes. “Dat is met name bedoeld voor mensen met een beperking, want zij vinden het altijd erg fijn om met dieren om te gaan’, aldus Veurink.

Ook zal er een demonstratie zijn van het beslaan van paardenhoeven en is er een ballenbak met maïskorrels. Er is een wedstrijd voor skelters wat vergelijkbaar is met ‘Trekker-Trek-wedstrijden.’ Tenslotte is er achter de muziekkoepel een tentoonstelling van oude tractoren en moderne landbouwmachines. Ondertussen zorgt een ‘clownsband’ voor het muzikale vermaak.

Dit jaar is er nieuw langs de route een demonstratie met racende gazonmaaiers. Ook huidig Nederlands kampioen Freek Gelderman uit Witharen vertoont zijn racekunsten. Andere nieuwe dingen zijn het optreden van een muziekband in een schuur van een van de boerenbedrijven tijdens de fietstocht en demonstratie met een enorme mobiele zaagmachine. Het laatste nieuwe onderdeel is de paardentram, die vanaf de Markt ritjes door de omgeving van Ommen gaat maken.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.