dagje mooi vilsteren onder een stralende zon

Het is stralend weer.

“Vroeger zei ik wel eens tegen de pastoor: ‘Met het Dagje Mooi Vilsteren hoef je niks te doen, als je maar bidt voor mooi weer”, voegt medeorganisator Wim Herbrink toe. Een pastoor heeft Vilsteren niet meer, maar met het weer zit het zaterdag dus wel goed. En dat geldt ook voor de steun van de bevolking. “Zestien verenigingen helpen vandaag mee”, vertellen Jan en Wim. “Eigenlijk krijgen de meeste inwoners van Vilsteren weinig mee van de dag omdat ze druk zijn, maar zo meteen, zo rond 17.00 uur, als het officiële deel van het Dagje Mooi Vilsteren afgelopen is, zijn zij aan de beurt. Dan houden we een feest in de tent.”

Naast de eerder genoemde programmaonderdelen kunnen de bezoekers onder andere een bezoekje brengen aan de natuurmarkt, zijn er activiteiten voor de kinderen, is de molen geopend, staan er diverse oude stationaire motoren, is er een zaagmachine uit 1930 in actie te zien, zijn er demonstraties van verschillende oude ambachten en loopt het ensemble ‘Gheselscap Goet en de Fijn’ door het publiek. Voor de bezoekers vormt de dag ook een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen bij het landhuis en het landgoed.

In het dorpshuis laten de leden van de Modelbouwvereniging Papendrecht het resultaat van hun werk zien. Een modelkraan van circa drie meter hoogte is de blikvanger van hun presentatie, die is ingericht als groot industrieterrein. “Hij kan zestig kilo dragen”, vertelt Arie van Bennekum, de woordvoerder van de club over de kraan. “En je ziet hem hier niet eens in volle glorie. De armen kunnen nog 5,5 meter hoger, maar daarvoor is het dak hier te laag.”

De leden van de club laten ondertussen met de afstandsbediening hun modellen rondrijden over een wegennet dat langs verschillende bedrijfspanden voert. Alles zelf gemaakt. “Of dit een hobby is voor mensen die hun jeugd niet los hebben kunnen laten? Absoluut niet”, stelt Arie. “Dit is veel meer dan speelgoed. Alle modellen zijn voorzien van elektronica, hydraulica en weet ik allemaal niet wat. Het is allemaal automatisch. Een speelgoedautootje heb je voor een klein bedrag, de modellen hier beginnen bij 500 euro. Het is een tijdrovende hobby en het kost ook veel geld.” Hij begint te lachen: “Maar ja, al die tijd dat je ermee bezig bent, zit je ook niet in de kroeg.”

Niet weg te denken

Het Dagje Mooi Vilsteren begon achttien jaar geleden als rommelmarkt om geld in te zamelen voor de Katholieke Kerk. Het jaar erop nam PB Vilsteren de organisatie over. “Als we al winst maken, stoppen we het in een potje om een slecht jaar op te vangen”, vertelt Jan. “Daarnaast willen we ook een deel van de opbrengst reserveren voor volgend jaar, als we de twintigste editie houden. Geld verdienen, daar draait het niet om.” Desondanks wordt de organisatie wel steeds moeilijker. “We hebben drie jaar lang subsidie gekregen van de gemeente. Het ging om een jaarlijks bedrag van circa 700 euro. Dit jaar zou die pot er aanvankelijk niet meer zijn, dus moesten we op zoek naar sponsoren. Dat ging niet vanzelf. Zoveel bedrijven telt Vilsteren immers niet. Maar uiteindelijk bleek dat er nog wat geld zat in de gemeentelijke pot en hebben we opnieuw een bijdrage toegezegd gekregen. Natuurlijk gaan we volgend jaar weer verder. Het Dagje Mooi Vilsteren is hier niet meer weg te denken.”

Kloppend hart

Jan benadrukt dat de rommelmarkt het kloppend hart is van het Dagje Mooi Vilsteren. “De standhouders komen van heinde en verre. De koopjesjagers zijn er al vroeg. Het is ook een echt familiegebeuren. Heel veel families uit Vilsteren bieden hun waren aan en wisselen hun marktdiensten af. Als we de rommelmarkt zouden schrappen, houdt het evenement op te bestaan.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.