column scheele vitaal vechtdal

En de samenwerking heeft niet alleen betekenis voor de zorgaanbieding zelf, het gaat verder. We gaan ons inzetten op preventie: het bevorderen van een gezonde levensstijl.

De kansen hiervoor in het Vechtdal zijn groot. Zo heeft Ommen een prima bewegingsprogramma’s zoals ‘Ik lekker fit’ en “Hart in beweging” en uitstekende sportfaciliteiten. Maar een gezonde levensstijl wordt vooral bevorderd door een gezonde omgeving, zowel voor het lichaam als de geest.

Laatst had ik hierover een gesprek. Al snel ging het gesprek enthousiast over het Vechtdal met zijn natuur, cultuur en spiritualiteit. We leven gelukkig in een tijd dat we steeds meer gevoel krijgen voor de betekenis van natuur. Niet terug naar de natuur, maar vooruit met de natuur; duurzaamheid. En dat zit hem in ideeën, en in de dagelijkse praktijk. We denken bij duurzaamheid aan duurzame energie, zoals zonne-energie en

bio-vergisting. Maar het gaat verder: wat te denken van ons Vechtdal Food en de Vechtdalproducten in de Ommer Marke.

Vitaliteit zag ik ook op de Ommer Bissingh. Geweldig leuke sport en beweging, zoals de demonstratie van GVO. En het heerlijke fanatisme bij beachvolleybal. Ik had graag even mijn basketbaltenue aan willen doen, maar stortte me op het sjoelen. En de culturele component ontbrak ook niet: onze eigen Ommer Voice, wat een talent en wat stond ik heerlijk te genieten langs de kant.

Spiritualiteit is er ook genoeg in Ommen. Ook tijdens de Bissingh, de kerken staan open.Woensdag ging ik even de Gereformeerde kerk in. Met orgelmuziek op de achtergrond sta ik bij het door een vrijwilliger gemaakte kerktuintje. Je hoeft geen Bijbelkennis te hebben om de betekenis van de passiebloem en de olijf te weten. Van deze bloemen en struiken worden boeketten gemaakt worden voor zieken. Daarmee lijkt

de zorgcirkel rond. Natuur, cultuur en spiritualiteit. Ze liggen soms heel dicht bijelkaar: groot en klein. Vitaal : levenskrachtig en onmisbaar: Vitaal Vechtdal is dus eigenlijk dubbelop.

Loesje zei het eens heel mooi: zorgen moet je niet maken, maar doen.

Ko Scheele, wethouder gemeente Ommen. k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.