column han noten belang omgangsvormen

Wellicht weet u dat ik niet alleen burgemeester van Dalfsen ben maar ook lid van de Eerste Kamer. Alweer negen jaar reis ik iedere dinsdag naar Den Haag om het definitieve oordeel uit te spreken over nieuwe wetten. In ons land werkt het ruwweg als volgt: De regering schrijft een nieuwe wet, stuurt die naar de Tweede Kamer, daar wordt die wet behandeld, soms ook op onderdelen gewijzigd, vervolgens wordt zij door de Tweede Kamer aangenomen en doorgestuurd naar de Eerste Kamer. De Eerste Kamer mag die wet niet meer wijzigen maar moet haar wel beoordelen op uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en consistentie met overige wetgeving. En natuurlijk toetsen aan de grondwet. Vervolgens wordt de wet in de eerste Kamer in stemming gebracht en pas als zij daar is aangenomen treedt zij in werking. Een heel proces dus. Soms gaat daar jaren over heen. En dat moet ook. Een wet is nogal wat, grijpt in op het dagelijkse leven van mensen. Als het goed is gaat een wet lang mee. Zorgvuldigheid is dus geboden.

In een gemeente is dat niet anders. Als wij hier een beleidsplan in de raad bespreken en vaststellen, dan geldt dat vaak voor vele jaren. Een wijziging in het bestemmingsplan heeft soms grote consequenties voor mensen en bedrijven. Mag je nog uitbreiden, een eigen zaak beginnen, iets aanbouwen? Komen er wel of geen windmolens in het landschap en is er ruimte voor industrie of intensieve veeteelt? De antwoorden op deze vragen hebben betekenis voor jaren.

Dat betekent dat als je je werk goed wilt doen, zowel in de Eerste Kamer als in de gemeenteraad, dat je dan bereid moet zijn om goed na te denken, gesprekken te voeren met belanghebbenden, open te staan voor alternatieven, op zoek te gaan naar partners en dus naar draagvlak, alle beschikbare informatie te ontsluiten, en tot slot, met elkaar in debat te gaan. Dat betekent dat je elkaar de tijd moet gunnen, met elkaar in gesprek moet gaan en dat je de bereidheid moet hebben om het standpunt van de ander te overwegen.

Als ik nu kijk hoe we in onze raad vorige week maandag de structuurvisie buitengebied hebben vastgesteld, dan ben ik tevreden. Misschien niet helemaal over de uitkomst, die moet iedereen maar voor zichzelf beoordelen, maar wel over de wijze waarop alles is voorbereid en hoe de besluitvorming heeft plaatsgevonden. Complimenten aan raad, ambtenaren en insprekers. Maar terwijl ik dit schrijf moet ik de behandeling in de Eerste Kamer van de nieuwe AOW wet voorbereiden. De verhoging, stapsgewijs naar 67 jaar. Zeer complex gezien alle raakvlakken met fiscale wetgeving rondom bijvoorbeeld pensioen, maar ook de raakvlakken met werkeloosheidswetgeving en bijstand. Voor deze voorbereiding heb ik 48 uur gekregen. Dat is dus onmogelijk om goed te doen. Langzaam maar zeker is dat ook het verschil geworden tussen Den Haag en Dalfsen. De omgangsvormen. Daar gebeurt het op de macht. Hier proberen we het ook nog een beetje netjes te houden.

Han Noten

Burgemeester

h.noten@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.