charter ommerschans ondertekend

De Nederlandse Koloniën van Weldadigheid willen in 2018 de status van UNESCO Werelderfgoed behalen. Om dat doel te behalen wordt vandaag in het Belgische Merksplas een zogenoemde charter ondertekend, waarin de verschillende partijen aangeven zich in te spannen om de Werelderfgoedlijst te halen.

De drie koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen werden vorig jaar genomineerd om op de werelderfgoedlijst te komen. Dat was de aanleiding voor met name de gemeente Ommen en de provincie om ook de Ommerschans op de nominatielijst te krijgen, samen met de overige koloniën.

“De kans dat de koloniën de nominatielijst halen, is behoorlijk hoog”, zegt wethouder Ko Scheele van Ommen. “De nationale commissie, die de voorlopige lijst voordraagt, heeft de koloniën van Weldadigheid op nummer één gezet van de Nederlandse voordrachten.” Zelf is hij erg enthousiast: “Zo’n sociaal beleid is niet veel gezien op de wereld. En dan ook nog inclusief een strafkolonie als die van de Ommerschans, dat is uniek.”

Voor het zover is, moet er een onderzoek plaatsvinden naar de ‘outstanding values’, en zal er een comperatieve analyse plaatsvinden om te kijken of de gebieden echt zo bijzonder zijn. Dat onderzoek kost 500.000 euro, waarvan Ommen een bedrag van 15.000 euro bijdraagt. Omdat de Ommerschans ook gedeeltelijk op Hardenbergs grondgebied ligt, zal die gemeente ongeveer 10.000 euro bijdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.