Home / Algem / carnaval op de via gladiola

carnaval op de via gladiola

Als s’morgens in Nijmegen de “via Gladiola” gekruist wordt hebben de eerste toeschouwers al een stoel en camper gereed gezet voor de intocht. Maar de wandelaars moeten eerst nog dik 40 kilometer afleggen vandaag. Er staan deze morgen al veel studenten langs de weg, in de meest fraaie creaties of gewoon slaperig.

Via Overasselt gaat de route langs de Maas om naast de A73 de oversteek naar Linden te maken. Luid claxonnerende vrachtwagens op de A73 zorgen voor een zwaaiende menigte. Het dorp Linden kiest elk jaar een thema als tuinversiering. Dit jaar heet men “kunst” als thema gekozen. Prachtige creaties en uitbeeldingen, ook Elvis schalt weer uit de boxen, misschien was hij ook wel kunstenaar. Bij Cuijk wacht een fantastische ontvangst, duizenden mensen langs de route, door de met tenten overdekte winkelstraat gaat het over de aangelegde pontonbrug naar de andere kant van de Maas. In Mook en Malden worden de eerste Gladiolen al aangereikt en begint,met nog zo’n 15 kilometer voor de boeg, het finishgevoel al te komen.

Steeds meer toeschouwers langs de kant om de deelnemers aan te moedigen ook de laatste kilometers te volbrengen. Muziekkorpsen, bands, dj’s alles wordt uit de kast gehaald om de lopers aan te moedigen. Veel lopers kleden zich voor Nijmegen nog even om, zodat ze in een speciale of een carnavalsoutfit over de streep kunnen gaan. Het lijkt soms wel carnaval op de Via Gladiola. In Nijmegen is het drukker dan voorgaande jaren, duizenden toeschouwers langs de routes, een kippenvelgevoel. Voorzover er vermoeidheid was, verdwijnt deze spontaan door alle hulde. Nog even voor de tribunes met de sponsoren langs, waar de sfeer toch wat minder oogt en dan eindelijk gedragen door het applaus over de finish.

Snel het kruisje halen en dan is het tijd om te feesten en te luisteren naar de verhalen van al die lopers. “Dat wij gaan lopen doen we ons zelf aan, maar dat er zoveel publiek komt kijken speciaal voor ons, maakt het allemaal zo mooi” is een veel gehoorde opmerking. De Nijmeegse vierdaagse je moet hem een keer gelopen hebben om dat gevoel mee te maken. “Bloed, zweet en blaren, maar volgende jaar gaan we deze klus weer klaren” stond achter op een t-shirt te lezen. Dat zegt veel want wie één keer besmet is met het vierdaagse virus komt gewoon weer, al zijn er ook die het allemaal wat te massaal vinden.

Voor wie het leuk lijkt om ook eens vier dagen te wandelen in een wat rustiger ambiance, van 23 t/m 26 oktober wordt in Raalte de Sallandse wandelvierdaagse gelopen. Hiervoor kan men zich nu al inschrijven op www.sw4d.nl waar ook meer informatie te vinden is. .

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.