Home / archiefcentraal / bso kinderen ommen ontdekken de natuur

bso kinderen ommen ontdekken de natuur

Een eigen volkstuin met niet alleen groente en fruit, maar ook een blote-voetenpad, heerlijk ruikende struiken en bijvoorbeeld een waterpartij waar al lekker kliederend ontzettend veel valt te ontdekken. Een nieuwe, leerzame en attractieve toevoeging aan de vele mogelijkheden van de Buitenschoolse Opvang van Landstede Kinderopvang in Ommen. Op woensdag 18 juli werd deze bijzondere volkstuin officieel geopend.

Sinds kort zien de omwonenden van het volkstuinencomplex aan het Broekdijkje in de Ommer wijk Dante Noord meerdere malen per week een aantal kinderen vrolijk met schoppen, harken en emmers in de weer. Het zijn de kinderen van de BSO Landstede Kinderopvang. Ze planten groente en fruit in hun eigen bak; alle zes locaties hebben hun eigen twee vierkante meter. Ze voelen letterlijk de natuur aan hun voeten op het blote-voetenpad en ze spelen uren met water uit de sloot. Het leuke is dat ze hun eigen geplante groente en fruit ook kunnen oogsten en verwerken. Zo hebben ze al hun eigen potjes rabarber en salades gemaakt.

Het zag er woensdag 18 juli feestelijk uit in de volkstuin aan het Broekdijkje, met een bloemenboog, slingers en vlaggen. De ouders werden ontvangen in partytenten met eierkoeken met aardbeien en kregen een rondleiding van hun eigen kinderen door de tuin. “De tuin is ontworpen en klaargemaakt door pedagogisch medewerkster Jeannet Kragt, leidinggevende Fenny Pieper en twee professionele tuinmannen van Green Care”, vertelt assistent-leidinggevende Hanneke Weelink. “En nu alles groeit en bloeit en goed te zien is wat de kinderen zelf allemaal gepresteerd hebben en kunnen doen in de tuin, hebben we een officiële opening voor de ouders georganiseerd.” Per locatie gaan de kinderen er minstens eenmaal per week heen. “Dat moet wel als je een tuin goed wilt bijhouden”, vertelt Hanneke. “Vooral met dit groeizame weer. Maar ze gaan er graag heen. En dat komt omdat het niet alleen een moestuin is waarin consequent gewerkt moet worden, maar ook een ontdek- en doetuin waar veel te beleven valt en de kinderen hun fantasie in kwijt kunnen. En wat is er leuker dan een klein zaadje dat je de ene week hebt geplant de week daarna te zien opkomen?”

Landstede Kinderopvang is voortdurend in ontwikkeling. Drie speerpunten zijn daarbij de pedagogiek van Reggio Emilia, bewegen en natuur. Landstede Kinderopvang gaat er van uit dat ieder kind competent, krachtig en intelligent is, en beschikt over wel honderd talen om met zijn omgeving te communiceren. Ieder kind is nieuwsgierig en leergierig en benadert z’n wereld met alle zintuigen en vermogens. Die wereld moet dus uitdagend en stimulerend zijn. De natuur daagt kinderen uit tot zelfstandigheid, ontdekking en communicatie. Het is belangrijk dat de kinderen ervaren dat natuur een onderdeel is van het leven en dat wij als persoon deel uitmaken van de natuur. De volkstuin in Ommen sluit daar goed bij aan.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.