waterschap waarschuwt geen frituurvet door riool

Veel mensen zullen tijdens het EK voetbal aan de buis gekluisterd zijn om het Nederlands elftal (of elk willekeurig elftal) te volgen. En wat doen de sportievelingen voor de buis? Ze nemen een drankje en ze frituren een lekker snackje. Want laten we wel wezen, het moet vooral gezellig zijn en zo hoort het ook. Voor je het weet is het frituurvet weer aan vervanging toe. Maar wat te doen met het oude vet of olie?

Vet in het riool is een grote kostenpost voor gemeenten en waterschappen. Er zijn dus blijkbaar mensen die bewust of onbewust olie en vet in het afvoerputje of toilet gieten. Vaak realiseren mensen zich niet wat de gevolgen daarvan zijn. De gevolgen van te veel vet voor onszelf zijn overgewicht, dichtslibbende bloedvaten en een hoge bloeddruk.

Dit geldt ook voor de riolering, rioolgemalen en de zuiveringen. Vet en olie veroorzaakt via de gootsteen of het toilet ergens in de reis door het riool voor een probleem. Het vet stolt en zorgt voor verstoppingen en de rioolgemalen en de zuiveringen hebben last van aangekoekt vet. Net als bloedvaten slibt door een teveel aan vet de riolering dicht en krijgen de rioolgemalen hoge bloeddruk van de ontregeling. Overgewicht zit in het extra werk om de problemen op te lossen en de kosten hiervan. Onderhoud door vetophoping kost Velt en Vecht jaarlijks 75.000 euro. Dit is terug te vinden in de rioolheffing en de zuiveringsheffing.

Wat kunt u zelf doen?

Geen vet of olie door de gootsteen of het toilet. Olie en vet uit koekenpannen is na afkoelen eenvoudig te verwijderen met een stukje keukenpapier dat in de afvalbak kan. Oud frituurvet na afkoeling teruggieten in de oorspronkelijk verpakking of in een oud melkpak en weggooien in de daarvoor bestemde gele kliko’s. Dit vet wordt ook nog eens nuttig hergebruikt. Bijvoorbeeld als biobrandstof of bij de opwekking van groene stroom. Geen gele kliko in de buurt of bij uw supermarkt? Het verpakte oude frituurvet kan ook in de afvalbak. Zo draagt u uw steentje bij aan een beter milieu en een lagere rekening. Er komen steeds meer inzamelpunten. Of er al een inzamelpunt bij u in de buurt is, kunt u nagaan op www.hergebruikfrituurvet.nl Meer informatie is te vinden op www.veltenvecht.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.