waarschuwing blauwalgen kotermeerstal

De provincie Overijssel heeft bij de zwemplas Kotermeerstal in Dedemsvaart waarschuwingsborden geplaatst vanwege een verhoogde concentratie blauwalgen. Dit betekent dat er een gering risico is voor de volksgezondheid, in het bijzonder voor mensen met een verminderde weerstand en voor kleine kinderen.

Advies

Wij raden af om te zwemmen in oppervlaktewater dat bedekt is met een blauwgroene drijflaag. De algen in deze drijflaag bevatten namelijk stoffen die huidirritatie, uitslag of maagdarmklachten kunnen veroorzaken. Mocht u toch in contact komen met de drijflaag dan adviseren wij zo snel mogelijk te douchen om de algen van de huid af te spoelen. Liever ook geen huisdieren laten zwemmen of drinken op plaatsen waar de blauwgroene drijflagen voorkomen.

Wind

Drijflagen verplaatsen zich met de wind. Afhankelijk van de windrichting kan de ligging van een drijflaag per dag verschillen. Houdt u er ook rekening mee dat alleen officieel aangewezen zwemlocaties worden onderzocht op blauwalgen. En zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

De actuele zwemwaterkwaliteit is terug te vinden op actuele kwaliteit zwemwater Overijssel