verklaring ahne over berichtgeving deventer

De verklaring van Ahne is als volgt:

“Zoals de meesten van u wellicht weten, was ik voor mijn aanstelling als burgemeester van uw prachtige gemeente, wethouder in de gemeente Deventer. Eind mei heeft de Deventer raad de jaarrekening behandeld. Hieruit is gebleken dat ook deze gemeente niet ontkomt aan de gevolgen van de economische crisis, wat heeft geleid tot afwaarderingen binnen het grondbedrijf.”

“De gemeenteraad heeft vervolgens gevraagd wanneer het college op de hoogte was van deze gevolgen. Inmiddels heeft het college van Deventer aan de gemeenteraad en in haar berichtgevingen al uitleg gegeven over het verloop hiervan. Ook over mijn betrokkenheid destijds in mijn functie van wethouder. Ik kan mij voorstellen dat de berichtgeving hierover bij u als inwoner van de gemeente vragen oproept. Daarom informeer ik u met deze beknopte weergave over de feitelijke gebeurtenissen in Deventer.”

“Voorafgaand aan de situatie in Deventer eerst een uitleg over de procedure van de totstandkoming van een jaarrekening bij een gemeente. De afdeling Financiën van de gemeente stelt de jaarrekening op. Voordat deze aan de raad wordt voorgelegd, moet deze worden getoetst door een onafhankelijk accountant. De accountant geeft vaak telefonisch of per mail aan wat zijn eerste opmerkingen zijn. Deze vragen en opmerkingen worden dan besproken en toegelicht door de gemeente. Vervolgens stelt de accountant een definitief oordeel op en stelt het college de al dan niet gewijzigde Jaarrekening vast. Het oordeel van de accountant wordt samen met de Jaarrekening behandeld door de gemeenteraad. Dit is op 23 mei gebeurd en de Jaarrekening werd vastgesteld.”

“Nu de situatie in Deventer. Op 9 maart mailt een ambtenaar aan onder andere mij dat er een gesprek is geweest met de accountant van Deloitte over de eerste bevindingen. Op 13 maart komt de mail met de voorlopige conclusie van de accountant bij de gemeente binnen. Zoals gebruikelijk gaat de gemeente dan in gesprek over de eerste bevindingen. Vaak, en ook in dit geval, stelt de accountant zijn conclusies bij. Op 14 maart is door mij namens het college aan de raad gemeld dat er met de accountant nog een discussie gaande was over de waarderingen in het grondbedrijf.”

“Zowel het huidige college van Deventer als ikzelf, zijn niet van mening dat we op enige wijze bewust of onbewust informatie hebben achtergehouden voor de raad. Dat deze schijn wel wordt gewekt, vind ik bijzonder vervelend. Vooral ook voor u, als inwoner van de gemeente Ommen. Daarom heb ik ervoor gekozen om u te informeren, zodat u de feiten kent.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.