Home / archiefcentraal / stel we zijn vergeten hoe groenten smaken

stel we zijn vergeten hoe groenten smaken

Dat weet ook Jonnie de Boer van de Librije in Zwolle. Al jaren gebruikt hij de groenten en bloemen van Eef en zijn vrouw Jennie. Begin juni neemt De Boer een zestigtal internationale topchefs mee naar de Groentehal. “Een enorme eer”, vindt Eef. “Ik zal er geen extra klanten aan overhouden, maar voor een gewoon boertje uit Dalfsen is dit natuurlijk wel iets bijzonders.”

Groentehal E & J Stel is al vier generaties in handen van de familie Stel. “Toen ik het jaren geleden overnam, was het nog een regulier tuindersbedrijf. We leverden gewoon aan de veiling. Maar door alle fusies raakten we op een gegeven moment overbodig. Daarom besloten we het een jaar of vijftien geleden over een andere boeg te gooien. We waren de eerste tuinderij van Nederland die de vitaliser bedrijfsmatig inzette. Met die installatie neutraliseer je de trillingsfrequenties van de diverse stoffen en informatie die niet in het water thuishoort en komen alle mineralen weer beschikbaar voor de plant. Dat zie je ook aan de planten. Het zorgt voor een aantoonbaar beter wortelgestel. Alle spoorelementen en mineralen worden beter opgenomen en verdeeld. Eigenlijk gaan we nog een stap verder dan de biologische telers. Al vijftien jaar gebruiken we geen chemie, kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De functie van luizen, schimmels en parasieten is uiteindelijk om de zwakkere planten op te ruimen. Daar hebben wij geen last van.”

Naast hun eigen tuinderij met circa achtduizend vierkante meter kasruimte, hebben Eef en Jennie ook een winkel, waar ze de groenten uit hun kas te koop aanbieden. Een jaar of negen geleden besloot Eef de stoute schoenen aan te trekken en Jonnie de Boer te benaderen. “Ik ben er op de bonnefooi naartoe gegaan en heb er een kistje groenten achtergelaten. Veertien dagen later had ik nog niks gehoord, dus heb ik maar eens contact opgenomen met Jonnie. Hij had het kistje niet eens gezien. Ik moest nog maar eens wat brengen. Dat heb ik vervolgens gedaan en ’s middags stond hij hier met zijn chef-kok. Iemand die op bijna moleculair niveau kookt, proeft het verschil meteen.”

Groentehal E & J Stel levert inmiddels niet alleen aan de Librije, maar ook aan Librije’s Zusje, Librije’s Kookschool en Food on Tour. “Ik ben al ontzettend vaak benaderd door andere restaurants om ook aan hen te leveren, maar ik wil de exclusiviteit voor Jonnie bewaren. Hij heeft me destijds het vertrouwen gegeven en dat zal ik nooit beschamen. Het is net zo’n boerenlul als ik. Hij is een kookgek, ik ben een teelgek. Allen hebben zij de naam ‘De Boer’ en ben ik het.”

Eef begint aan een korte rondleiding door zijn kassen. Hij laat verschillende groenten en ook bloemen proeven. “Hier heb je de Oost Indische Kers, proef het hartje daarvan maar.” Een proef op de som zorgt voor een zoetige smaakexplosie in de mond. Het blaadje van de bloem blijkt daarentegen naar radijs te smaken. Nog een bijzondere bloem, de chocolademint. “Proef maar, het is net After Eight.” En ja hoor. Eef wijst ook naar de kardoen. “Een vergeten groente, familie van de artisjok. Vroeger werd de kardoen veel bij kloosters en kastelen verbouwd. Je kunt het eten als bleekselderij.” Hij komt vervolgens langs de citroen verveinne. “Haal je handen er maar eens doorheen en ruik dan.” Inderdaad ruiken de handen vervolgens naar citroen. “Twee plantjes in kokend water en je hebt pure thee, zonder theïne.” Een andere proef is de bloemkool. Ook ongekookt blijkt die heerlijk vol te smaken. “Er was hier laatst een culinair journalist op bezoek. Hij vroeg zich af waarom je de bloemkool zo überhaupt nog zou koken. Kijk, en dat is wat ik bedoel. We zijn vergeten hoe groenten smaken.”

Groentehal E & J Stel is te vinden aan de Ankummer Es 11 in Dalfsen, tel: 0529-432742. Meer informatie op www.vitalegroente.nl.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.