Home / archiefcentraal / scheele positief over ommerschans

scheele positief over ommerschans

De gemeenten Ommen en Hardenberg maken zich sterk voor deze nominatie en om die reden was ook wethouder Rene de Vent aanwezig, evenals vertegenwoordigers van andere betrokken partijen.

Om de nominatie kracht bij te zetten wordt op 5 juli in Merksplas (België) een zogenaamde “charter” getekend, een handvest waarin partijen (uit de gemeenten Hoogstraten, Merksplas, Ommen/ Hardenberg, Steenwijkerland, Noordenveld en Westerveld en de provincies Antwerpen, Overijssel en Drenthe zich officieel committeren aan het proces om de werelderfgoedlijst.

Doel was op samen het gebied van de voormalige kolonie nog eens te ‘beleven’ en de samenhang in het gebied te ervaren. Het gebied van de Ommerschans kent een rijke historie als verdedigingsschans en later als ‘onvrije’ kolonie. Nog steeds zijn voor degene die goed oplet diverse elementen uit dit tijdperk te zien, zoals de karakteristieke bouw van de boerderijen en de lanenstructuur in het gebied. Maar ook het dronkenmanslaantje waarlangs koloniebewoners langsliepen naar het dorp, en weer terug maar dan met een flinke borrel op die men in de plaatselijke kroeg had gekocht.

Een wandeling in het gebied is een wandeling door de geschiedenis met vele verhalen. Stil staan op de begraafplaats waar bijna zesduizend oud-bewoners van de kolonie zijn begraven doet je beseffen hoe hard het leven in die periode is geweest. Om hen te herinneren en een plaats te geven in de geschiedenis, is juist de begraafplaats als eerste onderdeel in het project aangepakt. Voorzitter Henk Zomer van de Stichting Participatie Ommerschans is trots op het resultaat. Samen met vrijwilligers uit het gebied maar ook de scouting en scholen is aan dit deelproject gewerkt. Onlangs is een hek voor de begraafplaats geplaatst, dat geschonken is door Veldzicht. Nog enkele maanden en dan worden de werkzaamheden op de begraafplaats afgerond met het plaatsen van een informatiehuisje en daarmee krijgt de Ommerschans meteen een gezicht.

Ondertussen wordt door de stichting hard gewerkt het project verder tot uitvoering te brengen; ook daar werden deze middag informeel afspraken gemaakt.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.