Home / archiefcentraal / reizen door tijd in tinnen figuren museum

reizen door tijd in tinnen figuren museum

Gerko Warner neemt vrijdag 29 juni om 10.30 uur in het Tinnen Figuren museum in Ommen een drietal nieuwe activiteitenprogramma’s in gebruik. Warner is adjunct-directeur en leerkracht van Basisschool De Es in Hellendoorn. De leerlingen van De Es gaan die dag op Reis door de Tijd, naar de Romeinen.

Om meer kinderen kennis te laten maken met het Tinnen Figuren Museum heeft het museum een drietal Reizen door de Tijd ontwikkeld. Leuke, leerzame en levendige activiteiten juist voor scholieren. Kinderen kunnen vanaf de zomervakantie op reis naar de Romeinen, naar de Middeleeuwen en naar de tijd van Napoleon.

Tijdens de Reis naar de Romeinse tijd gaan kinderen in een schatkist onderzoeken hoe het was om als ‘kleine’ Romein te leven. Schrijven, rekenen, geld en kalender waren nieuw in het Romeinse Europa. De kinderen ontdekken het begin van deze toentertijd nieuwe vaardigheden. Zij worden zelf Romein als zij hun nieuw verworven (oude) kennis toepassen in hun Romeinse paspoort, zelf geld gaan maken en zich ook nog in Romeinse kleding steken.

Ook is er een mogelijkheid om samen het middeleeuwse ‘Umme’ te bouwen en echt te ervaren hoe het is om aan het kortste of langste eind te trekken als eten schaars wordt. Oudere scholieren krijgen de mogelijkheid zelf in het museum een film te gaan maken over Napoleon. Een bijzondere belevenis om op die wijze kennis te maken met de Napoleontische tijd.

De Reizen door de Tijd kunnen in schoolverband (op afspraak) en in gezinsverband (op aanbod) worden gemaakt. De website www.tinnenfigurenmuseum.nl geeft informatie over de beschikbaarheid van deze activiteiten.

Net zoals de canons van Nederland, van Overijssel en van Ommen laten ook deze Reizen door de Tijd aan kinderen zien hoe onze cultuur zich ontwikkelde tot de samenleving waarin wij nu leven. Kinderen ontdekken dat cultuur zich vormt door het stapelen en verwerken van ervaringen en dat zijzelf daaraan ook kunnen bijdragen. “Er wordt soms gezegd dat kinderen niet in geschiedenis zijn geïnteresseerd,” aldus Henk Dooijes van het museum. “Onze ervaring is anders. Kinderen staan er juist erg voor open, als de informatie boeiend wordt gebracht.”

Gerko Warner publiceert regelmatig over de regionale geschiedenis. Hij is de schrijver van stadswandelingen door Ommen voor volwassenen en kinderen. Hij ontwikkelde een lessenserie over Ommen onder andere op het gebied van cultuureducatie, werkte mee aan de canon van Ommen en hij is initiatiefnemer van Dichter bij de Vecht, de verkiezing tot stadsdichter van Ommen.

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum is een modern en actief museum opgezet en verzorgd door vrijwilligers. Het museum is in 1985 gesticht en in 2005 volledig vernieuwd. Het behoort tot de top van de tinnen figuren musea in de wereld. Het museum is geregistreerd – sinds de invoering – in het museumregister. De museumcollectie geeft een bijna volledig overzicht van de historie van de tinnen figuur: van Middeleeuwse pelgriminsignes tot de modernste fijnschilderkunst van de laatste decennia. De museumcollectie omvat meer dan 200.000 objecten.

Het museum bewaart en conserveert deze collectie voor het nageslacht. Zij doet onderzoek en zij stelt haar eigen collectie en bruiklenen van derden tentoon. De tentoonstellingen van het Tinnen Figuren Museum zijn cultuurhistorisch van aard.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.