Home / archiefcentraal / portugal wint zeskamp vinkenbuurt

portugal wint zeskamp vinkenbuurt

Het thema van de zeskamp in Vinkenbuurt was vrijdag 1 juni een EK voetbaltrainingskamp.

Om 16.00 uur stond voor de jeugd van Vinkenbuurt een verkorte versie van de zeskamp gepland, de zogeheten driekamp. Hiervoor hadden zich 26 kinderen aangemeld. De kinderen zijn vooraf verdeeld in vijf groepen gekoppeld aan een moeder of vader als ploegleider.

De driekamp werd begonnen met een officiële loting. Elk team kreeg een land toegewezen waarmee ze deel konden nemen aan de driekamp. Daarna werd begonnen met het eerste spel het zogenaamde hooligansbaan, waarbij de spelers met een rollende bal van balgoot naar balgoot een parcours moesten afleggen over barricades (strobalen) en een opgebroken straat (autobanden). Ondertussen werden ze door hooligans van een ander team bekogeld met waterballonnen.

Het tweede spel was levend tafelvoetbalspel. Vastzittend aan een koord met beperkte bewegingsruimte werd er door de kinderen een partijtje voetbal gespeeld. Elke wedstrijd werd direct al fanatiek gestart en al snel vielen er doelpunten aan beide kanten. Een spel wat ook erg leuk was voor het publiek om naar te kijken.

Tijdens het laatste onderdeel, de cooling-down, ging men de strijd aan om zo snel mogelijk een baan af te leggen met bokspringen, wip-wap, evenwichtsbalk, door de bandjes in de waterbak, wat zorgde voor natte voeten, via de slurf, met een van Hooijdonkduik over de buikschuifbaan uitkomend bij een landenkaart van Europa om daar vervolgens vijf Europese vlaggen in het juiste land te prikken. De tijd stopte als het volledige team op de strobalen aan het eind stonden.

De uitslag was ook dit jaar weer erg spannend. Winnaar werd Duitsland, de groep van Annie Bijker, zij gingen naar huis met de medaille. Natuurlijk was er na afloop voor alle kinderen een prijs, namelijk een lekker ijsje.

’s Avonds stond de zeskamp op het programma waarvoor zich dit jaar maar vijf teams hadden aangemeld. De teamleiders hadden de week ervoor al een officiële loting gehad en wisten dus al welk land zij vertegenwoordigen moesten. De opdracht was dan ook een goed herkenbare joker van dat land te maken en er moest, in de ‘rust’ , een landlied ten gehore gebracht worden van minimaal vier zinnen. Het publiek jureerde en gaf Italië de eerste plek.

Na een snelle uitleg van de spellen ging rond half 8 de zeskamp van start met als eerste het warming-up spel. Dit was een estafette met bal, goed om even de spieren op te warmen. Daarna volgde het ‘rode draad’ wat het levend voetbal spel was. Hierbij bleek wel dat de teams echt super fanatiek waren, het ging er dan ook hard aan toe, met soms hier een daar een gele kaart.

Het volgende spel was het ‘voetbalparcours’. De spelers kregen ieders een bal, deze moesten aan de voet dribbelend via poortjes naar het eind van de baan gebracht worden. Daar was het de bedoeling de bal in een band te schoppen/lobben. Het eerste team dat startte had een goede tactiek die ook door de andere teams werd gevolgd wat resulteerde in veel ballen in de banden.

Na weer een levend voetbal wedstrijd, volgde het derde spel, hierbij ging het om concentratie. Er moesten binnen vijf minuten zoveel mogelijk balletjes via luchtslurven van de ene kant naar de andere kant van het spel gebracht worden. Dit was niet voor iedereen even makkelijk en soms duurde het ook wel even voor de bal aan het eind van het spel was.

Na de ‘rust’ volgde spel vier, wat net als bij de kinderen het hooligansspel was. Om de waterbommen te ontwijken en zo de bal rollende te houden werden, de bommengooiende, hooligans de rug toegekeerd, waardoor ze mits de bal in de goot bleef de hindernissen goed konden trotseren.

Tussendoor volgde er weer een ‘rode draad’-voetbalwedstrijd met het laatste team. Zij moesten het opnemen tegen een team uit het publiek. Ook dit team was fanatiek en de wedstrijd eindigde dan ook in een gelijk stand van 8-8.

Het laatste spel was de cooling-down. Hier volgden ook de volwassenen het zelfde parcours als de kinderen ‘s middags gedaan hadden. Wel waren de zes Europese vlaggen zo uitgezocht dat het niet de makkelijkste landen waren en ging het hier en daar in de waterbak niet alleen om natte voeten.

Nadien volgde in het buurthuis de prijsuitreiking. Nummer één werd Portugal met 46,5 punten, team Zweden werd tweede met 45 punten, derde met 42,5 punten werd Spanje, de vierde plek was voor Italië met 33 punten en als laatste eindigde Frankrijk met 32 punten.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.