Home / archiefcentraal / normaal biedt voorproefje van nieuw album

normaal biedt voorproefje van nieuw album

Normaal voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het toch al zo spannende jongensboek van deze Achterhoekse rockformatie. Ben Jolink en zijn mannen zijn momenteel op weg voor een nieuwste tour. Of Veldtocht, zoals zo’n tournee in Normaaljargon heet. Binnenkort staan enkele opvallende optredens op de agenda, waarbij het publiek alvast een voorproefje krijgt op het nieuwste album dat later dit jaar verschijnt.

Een slordige 37 jaar bestaat Normaal intussen, en nog altijd zijn de uitvinders van de dialectmuziek vol goede zin. Vlak voor de Veldtocht van start ging, dook de band de studio in voor de nieuwste cd: Halve Soul, Helemaal Høken. Zoals de naam al doet vermoeden: deze keer dus een soul-cd. Niet verwonderlijk dat daarop een blazerssectie een prominente rol speelt. Binnenkort treedt Normaal meerdere keren op met deze blazers, een groepje Belgen dat onder leiding staat van saxofonist Jan de Ligt. Deze optredens zijn zondag 1 juli tijdens het koffieconcert in Toldijk, zaterdag 7 juli in Dalfsen en later die maand tijdens de Zwarte Cross.

Opmerkelijk: een rockband die een soul-cd maakt. “Ach, valt best mee”, vertelt Ben Jolink in de Commodore Studio in de bossen van Haaksbergen. “Soul is immers net zo’n breed begrip als pak ‘m beet blues.” Wat volgens de Achterhoeker inhoudt dat er voor de band muzikaal allerlei wegen vallen te bewandelen. “Van jazzy of blues-soul tot hele stevige muziek. Rode draad op de cd wordt niettemin de blazerssectie. We creëren eenheid doordat zij op alle nummers een belangrijke rol krijgen.”

De cd verschijnt later dit jaar, maar door de optredens krijgen de anhangers – zoals de Normaalfans zichzelf noemen – alvast een voorproefje. De opnamen verlopen volgens Jolink meer dan voorspoedig. Er was dan ook een overdosis aan materiaal beschikbaar. Met dank ook aan de goede gezondheid van de Normaal-voorman, die vorig jaar nog grote hinder ondervond van zijn aangeboren astma. “Samen met de dokters hebben we echter mijn levensstijl nader onder de loep genomen. En nadat ik die aan hun advies heb aangepast, gaat het nu erg goed met me.” Dat heeft volgens hem verstrekkende gevolgen voor zijn creatieve proces. “Het is lang geleden dat ik zó productief ben geweest. Sterker, dit is zelfs mijn creatiefste periode sinds de jaren 67-68 toen ik mijn afstudeerwerkstuk ‘Ik Ben’ maakte. En het publiek kan daar nu nader kennis mee maken. Tijdens de huidige tour spelen we al werk van de nieuwste cd, maar tijdens de shows in Toldijk, Dalfsen en de Zwarte Cross, waar dus de blazerssectie meespeelt, doen we er nog eens een extra schepje bovenop.”

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.