Home / archiefcentraal / inburgeraars op bezoek bij rova

inburgeraars op bezoek bij rova

Wat doe je met een lege batterij? Mag een kapotte tl-lamp in de vuilcontainer? Hoort een leeg verfblik bij het chemisch afval? Dat zijn een aantal vragen die inburgeraars kunnen verwachten tijdens het inburgeringsexamen.

Omdat leren in de praktijk vaak beter blijft hangen dan theorie uit een boekje in de klas gingen de taalcoaches en hun maatjes uit Ommen vorige week op bezoek bij ROVA in Zwolle.

Iedereen kende ROVA al van de vuilnisauto in de straat. Maar dat er meer soorten afval zijn en waarom deze gescheiden ingeleverd worden, dat was voor een aantal nieuw. Ook de Nederlandse taalcoaches van Humanitas wisten niet op alle vragen het juiste antwoord. Zo wist niemand dat de shirtjes van het Nederlandse voetbalelftal tijdens het WK gemaakt waren van PET-flessen.

Na een informatieronde ging de groep het terrein op van ROVA om de afvalverwerking in de praktijk te bekijken. Gekleed in een geel veiligheidshesje liepen ze onder andere langs de weegbrug en het glasverzamelstation waar het gekleurde en het witte glas daadwerkelijk in twee afgescheiden ruimtes lag. Tijdens de rondleiding viel diverse deelnemers op dat het afval nog niet optimaal gescheiden wordt aangeleverd door de particulieren. Gids Resy bevestigde dit en gaf aan dat 60% van het afval in de grijze container daar niet in thuis hoort.

Na afloop van de rondleiding was er nog een quiz over de opgedane kennis van die morgen. Daarbij gaf Angelika uit Polen de meeste juiste antwoorden en won hiermee een gouden mini-container.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.