honderd jaar wegwijzer op schrift gesteld

Een eerste rode draad in het bestaan van De Wegwijzer is volgens de directeur de vrijwel constante groei van het aantal leerlingen. “Dat begon in 1912 met ongeveer vijftig leerlingen en toen dit gebouw in 1970 geopend werd, waren het er al 170. Een paar jaar geleden zaten we zelfs op 327.” Deze ontwikkeling ging gepaard met voortdurende uitbreiding van het gebouw, want sinds de verhuizing van het Westeinde naar de Meidoornstraat in 1970 is het gebouw flink groter geworden.

Bladerend door het boek vertelt Cornelisse uitgebreid over de ontwikkelingen van De Wegwijzer en het onderwijs in het algemeen. “Het boekje is aan de ene kant een geschiedkundig overzicht van het protestants-christelijk onderwijs in Nieuwleusen, maar aan de andere kant is het verrijkt met allerlei leuke anekdotes en interessante feitjes.” We stuiten bijvoorbeeld op verhalen over de moeizame zoektocht naar geld, onderwijs in de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van het fenomeen schoolreisjes. Zo werd in 1928 een boottocht naar Kampen gemaakt en in 1948 een tripje naar Schiphol. “Dat waren toen nog grote belevenissen voor de kinderen. Niemand van hen was waarschijnlijk ooit op Schiphol geweest.”

Andere fraaie anekdotes gaan bijvoorbeeld over schoolhoofd Ben Mulder, die lid was van de schietsportvereniging en de lokalen gebruikte om te oefenen. Om zijn afstand tot de roos te vergroten, zette hij de deur van de aangrenzende bestuurskamer open. ‘Of Mulder met zijn extra oefeningen in de school ook clubkampioen is geworden, is niet bekend.’ Even verderop lezen we dat in 1953 de kerstvakantie afgelopen zou zijn zodra de dooi inviel en dat het bestuur gedoogde dat de jeugd in 1963 op zondagmiddag op de ‘sportwei’ voetbalde.

Ook de uitbreiding van het aantal ondersteunende krachten is opmerkelijk. ‘Honderd jaar geleden was de meester of juf alleen met de klas aan het werk. Anno 2012 zijn er verkeersouders, luizenmoeders, klassenouders, remedial teachers, interne begeleiders, ambulante begeleiding, logopedistes, onderwijsassistenten, overblijfouders, creatieve moeders, medezeggenschapsraadouders, schrijfpedagogen, onder- en bovenbouwcoördinatoren, leesmoeders en nog veel meer.’

Cornelisse memoreert zelf ook een aantal ontwikkelingen op onderwijsgebied uit de afgelopen eeuw. “Belangrijk zijn bijvoorbeeld de vorming van de ‘basisschool’ in 1985, de ontwikkeling van de lesmethodes en het ict-gebeuren dat een hoge vlucht neemt.” Ook leerkracht Rieks Folkerts, al decennialang verbonden aan De Wegwijzer, haalt een mijlpaal aan. “Eerder hadden we een aantal bijgebouwen, maar in de jaren ’80 is alles in één gebouw gekomen. Oud-directeur Jan Kieft heeft zich daar sterk voor gemaakt en dat is heel belangrijk geweest.”

Naast het protestants-christelijke karakter is de zorg voor de individuele leerling volgens Cornelisse een van de constante factoren in de geschiedenis van De Wegwijzer. “We willen een veilige en vertrouwde omgeving bieden voor de kinderen. Ze moeten hier met plezier naar toe gaan en daarom zoeken we naar een goede mix tussen leren en ontspannen. Dat is altijd zo geweest.”

Ondertussen klinkt de schoolbel en rent een jongen met rood hoofd het schoolplein op. Net op tijd is hij binnen. Er mag dan in honderd jaar veel veranderd zijn, sommige dingen zullen inderdaad wel altijd hetzelfde blijven.

[b]Jubileumboek te koop[b/]

De schrijvers van het jubileumboekje, Gees Bartels, Aartje Schoemaker en Hans Los, deden uitgebreid onderzoek in de archieven van onder meer de historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger. Ook werden daar tientallen foto’s opgediept. “Zij hebben samen een heel mooi boekje gemaakt en daar zijn we erg blij mee. Het is – bijvoorbeeld bij de reünie op 23 juni – voor slechts 5 euro te koop.”

[b]Jubileumviering[b/]

De Wegwijzer viert het honderdjarig bestaan met diverse activiteiten. Direct na de Kerstvakantie werd al een begin gemaakt met de viering tijdens een gezamenlijk ontbijt op school, terwijl op 20 april in de Grote Kerk een jubileumdienst plaatsvond. De kinderen vieren het eeuwfeest deze week met de projectweek over ‘dansen door de tijd’ en op 23 juni staat de grote reünie voor oud-leerlingen, -leerkrachten en –bestuurders op het programma. Daarvoor staan al zo’n 340 deelnemers op papier, maar aanmelden is nog steeds mogelijk. Dat kan via www.dewegwijzer100jaar.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.