hollandse activiteiten op zomerfeesten bso

De zomerfeesten van de Landstede-bso’s in Zwolle en Dalfsen op maandag 11 juni stonden dit jaar in het teken van ‘Holland’. “Met het EK voetbal in volle gang een voor de handliggend thema”, verklaart Manon Stam, assistent-leidinggevende bij BSO De Kopakker. De vier Zwolse bso’s – die gezamenlijk zo’n 350 kinderen opvangen – kregen bij de organisatie hulp van maar liefst 45 studenten van de Landstede-opleiding Pedagogisch Werk.

Het was dit jaar voor het eerst dat BSO Dalfsen en de Zwolse bso’s De Vlieger (locaties Buckhorstlaan en Ingelandhof), Geert Groteschool en De Kopakker (onderdeel van cbs De Wendakker) gezamenlijk – maar wel op elke locatie – een zomerfeest organiseerden. Hiervoor waren alle kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes uitgenodigd. Ook de ouders en kinderen van de peuterspeelzalen die zich op de bso-locaties bevinden – Nijntje (Buckhorstlaan), Dikkie Dik (Ingelandhof) en Dribbel (De Kopakker) – waren welkom.

Flessenvoetbal

De kinderen konden van 15.30 tot 17.30 uur meedoen aan diverse uitdagende activiteiten die aansluiten bij het Holland-thema, zoals flessenvoetbal, zaklopen, klompen maken, spijkerpoepen en spekhappen. Verder was er een springkussen en een paar meter hoge ranjakoe waar de kinderen zelf hun drankje konden melken. Ook konden ze zich laten schminken en smullen van lekkere hapjes.

De kinderen van de Landstede-bso’s in Zwolle werden bij de activiteiten begeleid door Landstede-studenten van de niveau 3-opleiding Pedagogisch Werk; zo’n tien tot twaalf per locatie. Stam: “Vooraf hadden ze activiteiten bedacht die aansloten bij het thema en de leeftijd van de kinderen en geschikt waren om op een bso uit te voeren. Daarnaast hebben ze ter voorbereiding draaiboeken gemaakt en namen ze een kijkje op de verschillende locaties.”

Frisse kijk en creativiteit

Naast het feit dat het mede-organiseren van een zomerfeest voor de studenten een goede leerschool is, hebben ook de bso’s baat bij hun inzet: “Ze hebben vaak een frisse kijk op bepaalde zaken en kunnen hun creativiteit goed kwijt in een opdracht als deze. Ook voor de kinderen is het leuk dat de jongeren er zijn.”

Dat Landstede-studenten samenwerken met pedagogisch medewerkers van Landstede Kinderopvang gebeurt vaker. Stam licht toe: “Landstede MBO en Landstede Kinderopvang zijn onderdeel van dezelfde organisatie. Daardoor zijn er sneller verbindingen te leggen waar beide partijen van kunnen profiteren.”

Jaarlijkse traditie

Een zomerfeest is voor veel bso’s een jaarlijkse traditie waarmee zij het schooljaar op een leuke en gezellige manier afsluiten. Voor genodigden, zoals de ouders, biedt het feest de gelegenheid om elkaar – andere ouders en pedagogisch medewerkers – in een ongedwongen sfeer te ontmoeten en gezellig samen te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.