Home / archiefcentraal / drie dames mizuwaai naar wk in tsjechie

drie dames mizuwaai naar wk in tsjechie

Het landskampioenschap van MizuWaAi Dalfsen is amper achter de rug, of het WK handbal voor dames onder de 20 staat alweer voor de deur. De speelsters Angela Malestein, Myrthe Schoenaker en Lynn Knippenborg van MizuWaAi zitten in het team, en vertrekken binnenkort naar Tsjechië. Lynn Knippenborg (20) speelt voor de derde keer een wereldkampioenschap, dus ze weet wat ze kan verwachten. “Ik heb er erg veel zin in en kijk ik erg naar het WK uit. Dit zijn natuurlijk de momenten waar je het onder andere voor doet.”

Als voorbereiding op het WK werd vorig week een vierlandentoernooi gespeeld door het Nederlandse team. “Dit toernooi hebben we gebruikt om verschillende dingen uit te proberen en iedereen weer aan elkaar te laten wennen. Aangezien vrijwel iedereen bij een andere club speelt en sommigen zelfs al in het buitenland actief zijn, zien we elkaar niet regelmatig. Dit was dan ook terug te zien in de eerste twee wedstrijden, die moeizaam verliepen en die we ook hadden verloren.” Na deze wedstrijden werd met de groep de verwachtingen richting het WK en de verwachtingen van elkaar besproken. De laatste wedstrijd was tegen Roemenië, die in dezelfde poule zit op het WK. Dat ging een stuk beter: “Iedereen was erg gemotiveerd en we wilden deze wedstrijd ook per se winnen om toch nog een goed gevoel aan het toernooi over te houden. Dit is ook gelukt, want we hebben een goede wedstrijd gespeeld en een goede winst geboekt.”

Toen Lynn vijf jaar oud was, ging ze op handbal bij de plaatselijke vereniging HV Pacelli, omdat haar zus ook op handbal zat. Op haar veertiende stroomde ze uiteindelijk door naar het eerste team dat uitkwam in de regioklasse. “Ook heb ik vier jaar bij Selectie Oost gezeten, waar ik een leuke tijd heb gehad, en vier NK’s heb gespeeld. Op 16-jarige leeftijd werd ik gevolgd door Dalfsen die uitkwam in de eredivisie. Dit was natuurlijk voor mij een droom die uitkwam. Ook werd ik op dat moment geselecteerd voor het nationale jeugdteam.” Tijdens het WK in de Dominicaanse Republiek scheurde ze haar kruisband, waarvan ze negen maanden moest revalideren. “Het aankomende WK is mijn laatste jeugdtoernooi. Ik heb er onwijs veel zin in.”

“Op zo’n WK leef je met z’n allen erg naar de wedstrijden toe”, vertelt Lynn. “Je hebt het er met elkaar over en we kijken vaak video’s van de tegenstanders. Ook kijken we niet vooruit naar alle wedstrijden die eventueel komen gaan, maar leven we echt wedstrijd voor wedstrijd. Verder rusten we veel en hebben we ’s ochtends meestal nog een tactische training.” Lynn staat in de linker- en middenopbouw. Dat betekent dat zij de leiding neemt in de wedstrijd. “Wanneer je op het midden staat, ben je voor een groot deel verantwoordelijk wat er in de aanval gespeeld wordt.”

Het Nederlandse team heeft dit jaar een favorietenrol; afgelopen jaar waren de dames tweede op het EK in Nederland, en twee jaar geleden wonnen ze de bronzen medaille op het WK in de Dominicaanse Republiek. Dit legt druk op het team. “Verder zijn er ook een aantal wijzigingen in vergelijking met voorgaande jaren. Dit komt onder andere door blessures. Ik verwacht dat het een heel zwaar toernooi gaat worden. Ondanks dat hoop ik dat we een goed resultaat neer kunnen zetten.”

De poule waarin Nederland speelt, bestaat uit Tunesië, Brazilië, Noorwegen, Kroatië en Roemenië. Een zware poule, zegt Lynn. “Noorwegen is een echt handballand, Kroatië en Roemenië zijn fysiek sterk. Deze drie zijn bekende tegenstanders voor ons. We hebben nog nooit tegen Tunesië en Brazilië gespeeld, dus dat is afwachten.”

Volg de belevenissen van Angela Malestein, Myrthe Schoenaker en Lynn Knippenborg via onze website.

Lees ook

Sportclub Lemele schminkt OVC ’21 na rust volledig af

LEMELE – In klasse 4F van het zaterdagvoetbal sprong de affiche Sportclub Lemele tegen OVC …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.