Home / archiefcentraal / dalfser scholieren naar den haag

dalfser scholieren naar den haag

De leerlingen van de groepen 8 van o.b.s De Bonte Stegge en c.b.s. De Sjaloom zijn vrijdag 22 juni met de bus naar Den Haag geweest voor een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer.

De VVD heeft beide scholen benaderd om de kinderen kennis te laten maken met het staatsbestel van Nederland. Eerst werd daarom het gemeentebestuur onder de loep genomen. In mei zijn de leerlingen naar het gemeentehuis van Dalfsen geweest voor een rondleiding door het gebouw en een debat over een aantal vooral voor kinderen belangrijke onderwerpen.

Vrijdag begon het programma in de Eerste Kamer. Daar leidde fractievoorzitter van de PvdA en tevens burgemeester Han Noten van Dalfsen de kinderen rond door het prachtige gebouw. Ze kwamen onder meer in de wandelgangen en in de senaatzaal, de vergaderruimte van de Eerste Kamer. Daar mochten de leerlingen op de zetels zitten van de Eerste Kamerleden. Noten leidde het debat met de kinderen over de stelling ‘Iedereen die vijf jaar in Nederland woont, heeft recht om te blijven’. Eén van de leerlingen speelde minister president Rutte en al snel was duidelijk dat debatteren best moeilijk is. Na een poosje kwamen de kinderen echter op stoom en ontstond een mooi gesprek.

Na de lunch was er nog tijd voor een wandeling naar paleis Noordeinde, de werkruimte van koningin Beatrix. De vlag was in top, dus was onze koningin aanwezig. Helaas voor de kinderen kwam ze niet even naar het balkon.

Via Het stadhuis van Den Haag – toch wel een stuk groter dan het gemeentehuis van Dalfsen – werd De Tweede Kamer bezocht. Malik Azmani, VVD-kamerlid en raadslid van de gemeente Ommen, liet samen met twee stafmedewerkers de Tweede Kamer zien. Duidelijk waren de verschillen tussen de oude en moderne gebouwen zichtbaar. Veel indruk maakte de prachtige oude bibliotheek. In de vergaderzaal mochten de leerlingen op de zetels van de Tweede Kamerleden zitten. Azmani vertelde enthousiast over de werkwijze van de kamer. Er werden door de kinderen veel vragen gesteld.

Weer in Dalfsen aangekomen werden Karen Broekman en Gerrit Schoonhoven, VVD-raadsleden van Dalfsen, bedankt voor deze geslaagde dag.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.