column wethouder goldsteen trefkoele

Van dat gebouw blijft hal 2 staan en die wordt door nieuwbouw verbonden met de bibliotheek. Nu komt iedere inwoner van Dalfsen meer of minder regelmatig in de Trefkoele of in de bibliotheek. Dus u bent allemaal belanghebbend.

Meer direct betrokken zijn de omwonenden, maar ook alle tegenwoordige en toekomstige gebruikers van de Trefkoele. En omwonenden en gebruikers hebben hun specifieke voorwaarden en wensen. Er moet dus eerst veel gepraat en overlegd worden met diverse partijen met soms tegenstrijdige belangen. Dat is een uitdagend proces, dat zorgvuldig moet verlopen. Al die overleggen vinden hun neerslag in het Programma van Eisen (PvE). Tussen wensen en mogelijkheden gaat gemakkelijk spanning optreden, want alles moet passen binnen het beschikbare budget van € 8 miljoen.

Het lijkt misschien alsof er weinig gebeurt, maar ik verzeker u, er wordt door veel mensen keihard gewerkt. Verschillende werkgroepen zijn enthousiast bezig om plannen uit te werken. Elke deelnemer realiseert zich goed dat er een unieke kans ligt om van de (ver)nieuwde Trefkoele iets moois te maken: Een gebouw dat niet alleen mooi is om te zien, maar ook een plaats is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar plaats is voor gezamenlijke activiteiten op het gebied van sport, cultuur en welzijn. Het is bijzonder dat in deze tijd, waarin veel plannen stilgelegd worden vanwege de economische situatie, er in Dalfsen nog mogelijkheden zijn om de Trefkoele te vernieuwen. Het is daarom goed dat die kans gebruikt wordt en dat er met enthousiasme en veel inzet aan gewerkt wordt. Daarom ook mijn dank en waardering vanaf deze plaats voor al die mensen die tot nu toe achter de schermen zo actief zijn.

Vorige week is er weer een belangrijke stap gezet. Uit een vijftal architecten, die al eerder waren geselecteerd, is nu definitief de architect gekozen die de nieuwe Trefkoele mag ontwerpen. Elke architect kreeg de gelegenheid zijn ontwerp te presenteren aan vertegenwoordigers van: omwonenden, bestuur Trefkoele, bestuur bibliotheek, gebruikers en gemeente. Elke groep mocht daarna punten geven. Naar de volgende punten werd in het bijzonder gekeken:

* De visie op het project: daarbij gaat het om de beleving/sfeer van het project, de functionaliteit, het inspelen op de behoeften van de gebruikers, ideeën over uitwerking en de inpassing in de omgeving.

* Inventiviteit en duurzaamheid: vinden van slimme oplossingen, kostenbewust ontwerpen en duurzaamheid in bouwen en in gebruik.

* Samenwerking: samenwerking met gebruikers, omwonenden, opdrachtgevers, welstand, en het bijbehorend plan van aanpak.

* Honorarium: niet onbelangrijk om de kosten te beheersen.

De naam van de winnende architect mag ik op dit moment nog niet bekend maken en ik mag ook nog niets zeggen over zijn presentatie, omdat we te maken hebben met strenge Europese aanbestedingsregels. Begin juli zal in de pers daarover meer informatie verschijnen. Dus ik hoop dat ik u nieuwsgierig heb gemaakt en dat u verrast zult zijn over het prachtige gebouw met de vele gebruiksmogelijkheden dat in Dalfsen gebouwd kan worden.

Evert Goldsteen

e.goldsteen@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.