column scheele die paal moet de grond in

Vanuit die stevige bodem kan je vervolgens de klei laten opstijgen al draaiend op de draaischijf. Het laten opstijgen van de klei vergt uiteraard wel enige durf. Tijdens het opstijgen wordt de kruik verder geboetseerd, overtollige klei verwijderd. Je kunt ook nog lucht in de kruik blazen, zodat de kruik een nog fraaiere vorm krijgt, maar pas op dat je niet teveel lucht er in blaast, want dan blaas je de kruik op.

Ik moest toen aan de woningbouw in Ommen denken. Met al die woningbouwbehoeften en plannen van zoveel partijen zou je haast vergeten dat je als gemeentelijke overheid de regie moet nemen, een visie bepalen en je daar aan houden. Focus op die visie en voer hem dan ook uit. Er zijn veel voornemens, maar daar koop je niets voor: de paal moet in de grond. Dat gaan we dus in Ommen doen. Laat ik dat toelichten aan het project waar ik zelf verantwoordelijk voor ben, de Haven.

We hebben een stevige bodem nodig: goed doorgerekende grondexploitaties. We kunnen net als de kruik nu opstijgen, alleen vergt dat wel durf. De gemeenteraad gaf ons de opdracht om met een plan te komen, te beginnen in Haven-west, zeg maar het gebied rondom de Aldi, tegenover de oude en tegenover de nieuwe Albert Heijn. Het concept-plan is gereed.

We zorgen ervoor om net als bij de kruik overtollige klei te verwijderen. Geen ingewikkelde constructies, maar een simpel en transparant concept. En wat nog belangrijker is: de risico’s bij de bouw worden gedragen door de ondernemer. Ter Steege neemt de grond af en bouwt, bouwt wat er in de markt wordt gevraagd. Wij zorgen voor het bouwrijp maken van de grond, en hij koopt de komende jaren grond en bouwt; zijn risico dus. Knap dat hij dat aandurft. Nu wij nog.

Bouwen wat gewenst is in de markt. De eerste analyses leren dat we gevarieerd moeten bouwen voor starters en ouderen die extra ruimte gelijkvloers willen. We zijn voorzichtiger geworden in Ommen, de prestatieafspraken met de provincie voor 2015 zijn aangepast, geen 400 maar 250 woningen. Dat betekent zo’n 87 woningen in de Haven, rijwoningen, tweeonderéénkap en andere. En we passen het aan als de komende jaren de wensen veranderen. Dat doen we in goede samenhang met de andere plannen zoals de Westflank en Ommen-Oost. Het overige Havengebied gaan we gefaseerd en voorzichtig aanpakken. We hebben slechte ervaringen met te grootse plannen over een te grote tijd. Dat betekent dus dat we eerst met de betrokken ondernemers in Haven Noord en Haven Oost in gesprek gaan over de mogelijkheden. Niets meer en niets minder.

Tenslotte willen we net als de kruik er niet te veel lucht in blazen. Want de kruik gaat zolang te water als hij barst, en dat geldt ook voor de woonplannen in Ommen. In de woningbouw is er helaas ook veel gebakken lucht. Financieringsconstructies met moeilijke woorden, derivaten, swaps e.a. In feite gewoon speculeren. Zo werden winsten niet alleen van te voren geboekt, maar zelfs verkocht zonder dat er al gebouwd was. De gemeente Ommen neemt pas winst als die echt wordt gerealiseerd. En we nemen ons verlies direct, ook al doet het pijn. Maar met die benadering hebben we weer toekomst. En laten we die paal in 2013 al slaan!

Wethouder Ko Scheele

k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.