Home / archiefcentraal / bissingh bestuur kijkt vooruit naar editie 2012

bissingh bestuur kijkt vooruit naar editie 2012

Er is nog een ruime maand te gaan voordat de Ommer Bissingh met het luiden van de bel weer geopend wordt. Een zomer vol met muzikale, sportieve, historische en vooral feestelijke activiteiten komt er weer aan voor Ommenaren en toeristen. Het bestuur van de Ommer Bissingh is er in ieder geval klaar voor. “De Bissingh is de glimlach van het Vechtdal.”

Naast secretaris en penningmeester Tiny Hoving en voorzitter Gerard Marsman maken Jacqueline Tuinbeek (PR), Willem Schepers (Technische Dienst), Rene Kuipers (Fondsenwerving), Henk Kampman (coördinator) en Ronald Bakker (bestuurslid en verantwoordelijk voor website) deel uit van de club die elk jaar de Bissingh mede mogelijk maakt. “Ommen is bekend door zijn prachtige natuur en zijn vele vakantiemogelijkheden,” aldus de voorzitter. “Maar Ommen heeft ook een prachtige en aantrekkelijke binnenstad. Met de Bissingh laten we dat zien. Zes zomerse weken lang kun je er genieten van vele attracties en activiteiten. En bijna alles is gratis: een prettige bijkomstigheid in deze moeilijke economische tijd.”

[b]Meer doen in minder dagen[b/]

Voordat het vizier op de komende zomer gericht wordt, blikken de bestuursleden nog één keer terug op de Bissinghzomer van 2011. “Over het geheel genomen was de organisatie perfect voor mekaar en was het een heel goed Bissinghjaar,” vertelt Tiny. “We hebben veel mooie dagen gehad, waarbij de Boerendag bijvoorbeeld als vanouds een van de grote publiekstrekkers was. Aan de andere kant was het jammer dat de Kunstdag helemaal in het water viel.” Wel constateerde het bestuur dat de uitbreiding van het aantal Bissinghdagen naar zeven stuks, niet helemaal zoals gewenst uitpakte. “We merkten dat de mensen een beetje ‘Bissinghmoe’ werden en dat willen we dit jaar voorkomen. Ons streven was om het geheel iets compacter te maken en daarom gaan we meer activiteiten organiseren in minder dagen.”

Dat alles begint op 9 juli ’s avonds met het zingen van het Bissinghlied en het luiden van de bel en eindigt op 2 september met de laatste klanken van het blaasorkestenfestival. In de tussenliggende periode hopen de bestuursleden zoals altijd duizenden Ommenaren, vakantiegangers en andere inwoners van de regio bij de activiteiten te mogen begroeten.

Na de opening is op dinsdag 10 juli de traditionele jaarmarkt en op woensdag 11 juli een muziekavond op het Kerkplein. De eerste ‘echte’ Bissinghdag is vervolgens op 18 juli, met ‘Sports and Voices’, waarbij aan de ene kant op de Markt allerlei sportieve activiteiten zijn, terwijl op het Kerkplein gezocht wordt naar The Voice of Ommen. Een week later gaat Ommen ‘De Boer op’, tijdens de Boerendag. Deze dag kent een traditioneel sterk programma, met onder meer de fietstocht en de veekeuring, maar ook dit jaar zijn er enkele nieuwe elementen in aangebracht. Weer een week later is de dag voor Kunst en Kids, waarvan de naam voor zich spreekt. Op 8 augustus gaat Ommen terug naar de Middeleeuwen tijdens het Hanzefestival, dat georganiseerd wordt door de HVO. Ook een week later, tijdens de Nostalgische dag staat de geschiedenis centraal. Het Blaasorkestenfestival maakt op 1 en 2 september een einde aan hopelijk weer een mooie Bissinghzomer.

“Of u nu Ommer of Ommenaar bent, vakantieganger of bezoeker: we zien u graag op onze Ommer Bissingh,” aldus de voorzitter Gerard. “Zoals wij dat graag zeggen: “Bli’j da’j d’r bint.” Ronald vult aan: “De Ommer Bissingh is een begrip in de hele regio. Het is de ‘glimlach van het Vechtdal’.”

[b]Altijd in goede harmonie[b/]

De bestuursleden zijn vrijwel het hele jaar druk met de organisatie van het zomerfeest. Na de evaluatie met onder meer de brandweer, de gemeente en de horeca in het najaar, begint de voorbereiding voor de komende zomer alweer. Samen steken ze er honderden uren van hun vrije tijd in en ook de vakanties worden vaak om de Bissingh heen gepland. Unaniem stellen de leden dat er grote saamhorigheid heerst binnen het bestuur. “We kunnen heel goed met elkaar samenwerken,” vertelt Willem. “We kunnen elkaar op dingen aanspreken, maar altijd in goede harmonie.”

Hoewel ze de activiteiten zoveel mogelijk proberen te faciliteren, realiseren de bestuurders zich echter terdege dat ze afhankelijk zijn van de inzet van honderden andere vrijwilligers. “Het is uniek dat zo’n betrekkelijk kleine stad als Ommen zo’n groot evenement kan organiseren,” vindt Rene. “Daarvoor zijn ongeveer 250 vrijwilligers actief en die zijn allemaal belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de Bissingh mogelijk wordt. We zijn bijvoorbeeld heel trots op onze commissies die de verschillende Bissinghdagen organiseren. De leden daarvan zijn allemaal erg gemotiveerd en zij zoeken binnen hun eigen netwerk ook naar mensen die willen helpen om de Bissingh een mooi evenement te maken. Op die manier is het echt een feest voor en door Ommenaren.”

Het bedrijfsleven in Ommen is eveneens onmisbaar voor de organisatie van een mooie Ommer Bissingh. Tientallen bedrijven dragen meestal in grote mate bij aan de festiviteiten. “Vaak gaat het er voor die bedrijven niet eens om dat hun naam groot vermeld wordt,” zegt fondsenwerver Rene. “Ze willen gewoon bijdragen aan de organisatie van een mooi feest. Dat hoeft niet eens met een som geld te zijn, maar het kan ook door middel van het verlenen van bepaalde diensten. Zelfs in deze economisch moeilijke tijden komen ze toch weer over de brug.” Daarnaast werkt ook de gemeente Ommen mee, want het pachtgeld voor de kermis vloeit bijvoorbeeld weer in de kas van de Bissingh. Toch wordt het volgens Rene hoe langer hoe moeilijker om aan voldoende financiële middelen te komen. “Daar worden we ook creatief door. Wanneer ik soms hoor wat de organisatie van andere evenementen kost, sta ik er versteld van wat wij met ons budget allemaal kunnen organiseren.”

Hoewel de avondactiviteiten los staan van de Ommer Bissingh prijzen de bestuursleden ook de horecaondernemers in de stad. “Zij organiseren ’s avonds ook van alles en werken daarbij heel goed samen,” aldus Jacqueline. “We kunnen niet zonder elkaar,” vult Ronald aan.

Als de natte zomer van 2011 tenslotte een ding geleerd heeft, dan is het wel dat het verstandig is om – in ieder geval de mogelijkheid open te laten – zoveel mogelijk activiteiten te overdekken. Denkend aan de zomer van 2011 spreken de bestuursleden dan ook nog één wens uit over iets wat ze niet in de hand hebben: “Een beetje mooi weer graag.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.