zelfstandigheid voorop bij peuterplusgroep

Om peuters goed voor te bereiden op de grote stap naar de basisschool, is er bij kinderdagverblijf Kwibus aan de Haarsweg in Ommen de speciale Peuterplusgroep. “Wij leren de kinderen hoe ze zichzelf kunnen redden,” vertelt pedagogisch medewerker Yvonne Reimert. “Zo laten we hen zelf hun brood smeren en zelfstandig naar het toilet gaan. Ook het opbouwen van zelfvertrouwen is een belangrijk aspect. Dat leren ze onder andere tijdens de peutergym. En om te ontdekken hoe het er in de ‘echte wereld’ aan toe gaat, zijn er regelmatig uitstapjes, zoals afgelopen week naar de schaapskooi van Lemele.

“Kwibus heeft een schaap geadopteerd en ieder jaar gaan alle peuters naar de kudde om de lammetjes en hun moeders te bezoeken”, vertelt Reimert over het bezoek.

De peuters komen elke dag naar ‘hun’ Monkiegroep, zoals de Peuterplusgroep heet. Reimert: “Wij bieden activiteiten aan die aansluiten bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen. We stimuleren zelfstandigheid en zelfredzaamheid, zodat de kinderen goed zijn voorbereid op de basisschool. Denk aan vaardigheden als het zitten in de kring, het voeren van kring-gesprekjes, op je beurt wachten en naar elkaar luisteren. Maar ook het helpen met tafeldekken en opruimen, zelf je brood smeren en het zelf (proberen) aan en uit te kleden wordt gestimuleerd, net als het zelfstandig naar het toilet gaan. Zonodig begeleiden we bij de zindelijkheidstraining.”

Daarnaast zijn er in de groepsruimte verschillende hoeken waar de kinderen vrij kunnen kiezen en spelen, bijvoorbeeld een blokkenhoek, een autohoek, een huishoek, een verkleedhoek, een slaapkamertje, een winkeltje, een puzzel- en spellenkast en een atelier.

Omdat Kwibus het belangrijk vindt dat ouders betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind(eren) worden ze regelmatig uitgenodigd om te helpen bij voorlezen, koken, knutselen, muziek maken of bij uitstapjes.

Kwibus vindt bewegen erg belangrijk, het is één van de twee speerpunten van Landstede Kinderopvang. Elke maandagmiddag gaan de zeven oudste peuters naar peutergym in sportzaal De Slaghen. “We gaan er lopend naartoe. Onderweg leren de kinderen verkeersregels als stoppen bij het oversteken, naar links en rechts kijken, rustig oversteken en netjes aan de kant lopen. Ook vertellen we hen bijvoorbeeld het onderscheid tussen een voetpad en een fietspad”, aldus Reimert.

De gymles wordt gegeven door een medewerker van gymnastiekvereniging GVO, de pedagogisch medewerkers van Kwibus helpen een handje mee zodat er altijd bij elk onderdeel en toestel goed toezicht is.

Tijdens de peutergym komen vaardigheden als klimmen, rollen, duikelen, springen, zwaaien, balanceren, gooien en vangen uitgebreid aan bod. Hiervoor staan er verschillende toestellen klaar waaruit de kinderen zelf mogen kiezen. “Op die manier dagen we ze uit om te verkennen, uit te proberen en te oefenen”, legt Reimert uit. “Daarbij komt dat ze zien wat de ander doet en zo leren ze spelenderwijs van elkaar. Ze gaan steeds een stapje verder en hun zelfvertrouwen groeit daardoor enorm. ‘Kijk eens wat ik al kan, ik durf al over een mat te rennen’. Even later zie je datzelfde kind over een balk balanceren, geweldig is dat!”

Kinderdagverblijf Kwibus organiseert activiteiten die aansluiten bij de interesses van kinderen en die hen laten kennismaken met de ‘echte wereld’. Reimert: “We maken uitstapjes naar interessante plekken waar de kinderen wat kunnen leren. Bijvoorbeeld de winkel, het bos, de (kinder)boerderij, de molen, de dierentuin, de basisschool, de speeltuin en de schaapskooi. Meestal gaan we met onze eigen busjes op stap, maar we gaan ook wel eens met de trein.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.