Home / archiefcentraal / waterschap mag boetes opleggen

waterschap mag boetes opleggen

Waterschap Velt en Vecht maakt sinds mei gebruik van een nieuwe wet waarmee boetes opgelegd kunnen worden bij overtredingen van de Waterwet. Velt en Vechters die bevoegd zijn als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) kunnen beboeten voor overtredingen zoals te snel varen, zonder vaarbewijs varen en vissen zonder vispas.

Voorheen kreeg de overtreder een proces verbaal van de Officier van Justitie bij het Openbaar Ministerie. Dit werd uitgeschreven voor bijvoorbeeld illegale lozingen op het oppervlaktewater en het niet opruimen van aardappelresten en mest langs en in de sloot. Sinds mei gaat het direct, zonder tussenkomst van de strafrechter, digitaal naar het CJIB, waarna de boete zal volgen.

Het gaat daarnaast om eenvoudige strafbare feiten zoals handelen in strijd met de watervergunningsvoorschriften, het onttrekken van grondwater zonder melding of vergunning. Maar ook als er zonder vergunning werkzaamheden verricht worden aan dijken en watergangen. Zwaardere overtredingen krijgen nog wel een proces verbaal en gaan naar de rechter.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.