Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis raadsinstrumenten

uit het gemeentehuis raadsinstrumenten

Moties en amendementen kunnen alleen ingediend worden tijdens een officiële raadsvergadering, waar ze vervolgens in stemming worden gebracht. Is de meerderheid voor? Dan is de motie of het amendement aangenomen.

[b]Raadsinstrumenten[b/]

De raad heeft de mogelijkheid tot het gebruiken van deze instrumenten om sturing te geven aan een onderwerp dat op de agenda staat. Het kan zo zijn dat een fractie het wel eens is met de strekking van een raadsvoorstel maar dat zij hier nog bepaalde voorwaarden aan wil verbinden. Ook kan het zo zijn dat een fractie een bepaalde tekst in het raadsvoorstel wil aanpassen. Dit kan allemaal via een amendement, dat in stemming wordt gebracht voordat er besloten is over het raadsvoorstel zelf. Het maakt vervolgens onderdeel uit van het raadsvoorstel en besluit. Ook komt het voor dat een raadslid of fractie graag wil dat het college ‘iets’ doet, bijvoorbeeld een brief stuurt naar de regering of in gesprek gaat met de ondernemers. Een motie wordt altijd na het besluit op het raadsvoorstel in stemming gebracht. Een motie

kan ook gaan over een onderwerp dat niet op de agenda staat en heet dan een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’. Deze wordt dan aan het eind van de agenda geplaatst van de raadsvergadering als extra agendapunt.

[b]Moties en amendementen[b/]

Het verschil is dus dat met een motie de raad het college kan verzoeken om iets te doen of juist niet te doen. Met een amendement kan een besluit van de raad gewijzigd worden. Een motie die kort geleden is aangenomen is de motie ‘bestuurlijke constellatie’, waarin de raad het college kaders meegeeft om de gesprekken aan te gaan met buurgemeenten m.b.t. samenwerken. Zo geeft de raad onder andere aan geïnformeerd te willen blijven. Met het aannemen van het amendement ‘kampeerbeleid’ in december 2011 is door de gemeenteraad bepaald dat er alleen gekampeerd mag worden tussen 15 maart en 31 oktober. Dit heeft dus een directe invloed op de uitvoering die het college er aan kan geven maar ook op u als burger.

Nancy IJnema

Raadsgriffier

n.ijnema@dalfsen.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.