uit het gemeentehuis ongelooflijk druk

Soms ben je ongelooflijk druk, ren je achter jezelf aan, en aan het eind van de dag heb je geen idee wat je nu allemaal gedaan hebt. Dat is in het dagelijkse leven zo en bij het besturen van een gemeente is het niet anders. Sommige mensen zeggen dan tegen me dat ik waarschijnlijk niks gedaan heb: “als je het niet meer weet zal het ook wel niet belangrijk zijn geweest”. De werkelijkheid zit anders in elkaar. Heel anders. Het is juist de optelsom van al die kleine, schijnbaar onbeduidende dingen, die bepalen of het goed gaat of niet.

Gisteravond ben ik bij de brandweer in Nieuwleusen geweest om te praten over de reorganisatie. Voor wie het niet weet: de brandweer draait op vrijwilligers. Ook nog even langs geweest bij de Dabeko die vandaag 25 jaar bestaat. Voor wie het niet weet: een mooi Dalfser bedrijf. Vanmiddag wordt de gerestaureerde molen van Fakkert geopend. Dat zou zonder de inzet van de Hoonhorster gemeenschap nooit voor mekaar zijn gekomen. En er wordt bekend gemaakt dat zaal Kappers het predikaat “hofleverancier” krijgt toegekend. Dat is uitzonderlijk eervol en wat mij betreft ook verdiend.

Allemaal gebeurtenissen waar heel veel ondernemerschap én gemeenschapszin aan vooraf gegaan is.

En soms hebben we daar als gemeente een ondersteunende rol in mogen vervullen en vaak waren we

daar eigenlijk best druk mee. Soms door denkkracht te leveren, door partijen bij elkaar te brengen, soms

met geld. Maar nooit hebben we het als gemeentebestuur alleen voor elkaar gekregen.

Dat kan ook niet. Dat bestaat zelfs niet. Wie wil weten wat ik bedoel moet eens de lijstjes van maatschappelijke activiteiten bekijken van mensen die twee weken terug een Koninklijke Onderscheiding mochten ontvangen (www.dalfsen.nl/meer actueel). Indrukwekkende bijdragen van individuen aan een levende gemeenschap.

Dus dank aan al die mensen die de Oranjefeesten hebben georganiseerd, de Damovofeesten, Kunst om Dalfsen, Lemelerveld Spetter(t) en al die andere activiteiten die er voor zorgen dat het hier ademt. En ook dank aan die duizend mensen die zich nu al hebben opgegeven voor Burgernet (wilt u weten wat Burgernet is: wederom www.dalfsen.nl). Want ook als het gaat om het tegengaan van vandalisme en criminaliteit is iedereen nodig. Niet zeggen: “dat moet de gemeente maar regelen”. Want dat kan de gemeente niet. In ieder geval niet alleen.

Han Noten

Burgemeester

h.noten@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.