tien jaar kunst onder de wieken

Wat begon met een enthousiaste groep kunstenaars op zoek naar een mooie plek in Ommen om te exposeren is nu, tijdens de zomermaanden, een niet weg te denken begrip in de Ommer samenleving: “Kunst onder de Wieken”. Een particulier initiatief, waarbij in wisselende samenstellingen kunstenaars uit Ommen, maar ook van buiten Ommen hun werk presenteren.

Het waren Betty Stokvisch, Ina Frikken, Tonny Spruyt, Hetty Overwijk, Fietje Herbrink en de inmiddels overleden Grady Schoorlemmer die in 2002 met behulp van een beetje subsidie van de gemeente en erg veel zelfwerkzaamheid, de Konijnenbeltsmolen ombouwden tot een prachtige expositieruimte. Door verschillende oorzaken is de vaste groep van kunstenaars inmiddels veranderd en verkleind tot drie kunstenaars. Van de oude garde zijn Betty Stokvisch uit Ommen(schilderijen) en Ina Frikken, Aalten(Beelden) nog over. Keramiste Thea Dijkema uit Witharen doet sinds 2005 mee. Doordat de vaste kern kleiner is geworden is vanaf 2010 besloten om ook kunstenaars buiten de vaste kern mee te laten exposeren in de molen. Dit heeft geleid tot een zeer gevarieerd aanbod, met elke keer verrassende exposities. De afgelopen jaren hebben al veel kunstenaars hun werk kunnen exposeren, en ook dit jubileumjaar is het een verrassende combinatie van kunstenaars. Ook de Molenstichting, die de molen aan de groep kunstenaars verhuurt, is nog steeds blij met de bestemming die de nog authentieke molen heeft gekregen.

Het tienjarig bestaan bracht de kunstenaars op het idee om een klein monumentje samen te stellen van dit unieke initiatief. Een boekje waarin alle kunstenaars die hebben meegedaan, met de exposities de afgelopen tien jaar een werkstuk presenteren. Dit boekje zal tijdens de officiële opening van de expositie op 3 juni a.s. overhandigd worden aan de nieuwe burgemeester van Ommen, dhr. M.J. Ahne. Het boekje zal ook te koop zijn in de molen. Met de koop van het boekje kun je het initiatief van Kunst Onder de Wieken ondersteunen.

De eerste zes weken van 1 juni tot en met 8 juli zijn het twee Ommer gastexposanten, Jeroen Bijl(aquarellen) en Alexandra Veneman (keramiek), en Zwollenaar Maarten de Vries met grafiek, die hun werk tonen in combinatie met de drie vaste exposanten. De tweede periode van 13 juli tot en met 31 augustus zijn het Leny de Kruyff uit Sibculo(schilderijen), De Piereneters uit Nieuwleusen/Meppel (cartoons) en Tineke langbroek uit Dalfsen (glas) die als gastexposant meedoen.

Kunst onder de Wieken aan de Zwolsche weg 5 is te bezoeken in de maanden juni,juli en augustus,op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00. Tijdens de openingstijden is altijd een van de kunstenaars aanwezig. Voor meer informatie: www.kunstonderdewieken.nl of Thea Dijkema (0523-676272) of Betty Stokvisch (0529-452361).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.