Home / archiefcentraal / schaapskudde op lemelerberg moet blijven

schaapskudde op lemelerberg moet blijven

“Al zeker sinds het jaar 1400 woonden in Lemele en Archem boeren die hun schapen weidden op en rond de Lemelerberg,” zo vertelt Pouw. “Jarenlang zijn tientallen schaapskooien de stille getuigen van deze rijke cultuurhistorie geweest. Rond de essen van de Lemelerberg vormden zij een decor dat door alle bewoners rondom de berg gekoesterd werd.”

Uit de archieven is bekend dat diverse schaapherders in ieder geval sinds 1750 hun dagelijkse emplooi vonden in het hoeden van deze schaapskuddes. “Boeren lieten maar al te graag hun schapen onder de hoede van deze herders op de gemeenschappelijke gronden en de Lemelerberg weiden.”

Gedurende de afgelopen eeuw zijn diverse foto’s gemaakt waarop de herders staan, die met hun schapen op de berg ronddwaalden. Ook was het jaarlijkse schaapscheren een plaatselijk cultuurfeest.

De laatste decennia heeft de schaapskudde op de Lemelerberg volgens Pouw bijgedragen aan het ontplooien van het toerisme binnen de gemeente Ommen. “Immers, de kudde op de Lemelerberg was een enorme trekpleister voor vele toeristen. Waar kan men nog een schaapskudde in deze regio in levende lijve aanschouwen? Waar ziet men nog een herder die met zijn fluit een uniek opgeleide schepershond kan dirigeren, die daarop een hele kudde kan corrigeren en sturen? Het kan toch niet zo zijn dat koningin Beatrix, wanneer ze opnieuw op bezoek is in de gemeente Ommen, moet constateren dat de schaapskudde op de Lemelerberg verdwenen is!” Het verdwijnen van deze kudde is volgens Pouw dan ook een grote aderlating voor de cultuurhistorie en het cultuurtoerisme binnen de gemeente Ommen.

De Lemelerberg kent prachtige heidevelden. Het onderhoud van deze schitterende vergezichten is een noodzakelijk gebeuren dat volgens Pouw met een gerust hart toevertrouwd kan worden aan een grazende kudde.

De kudde zal waarschijnlijk in het najaar weer een paar maanden terugkomen in de schaapskooi in Giethmen. Al met al kost de groep schapen zo’n 100.000 euro per jaar. “Er zijn al vrijwilligers bereid om als ‘pseudo-schaapsherder opgeleid te worden, dus dat scheelt in de kosten. Zij helpen dan ook bij het uitmesten en voeren. Het verdwijnen van de schaapskudde op de Lemelerberg, voor een groot deel van het jaar, is volgens ons een foute keuze geweest. Dat hier een kostenplaatje aan hangt is ons duidelijk, maar het besluit moet toch terug te draaien zijn. Ook enige financiële ondersteuning moet mogelijk zijn.” Het bestuur van de Stichting ’t Lemels Arfgoed vindt het behoud van de kudde dusdanig belangrijk dat zij Landschap Overijssel, de gemeente Ommen, de raadsleden van de gemeente Ommen en PB Lemele hierover heeft aangesproken. “Hopelijk ontstaat zodoende een nieuwe ‘beweging’ die tot een heroverweging zal leiden.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.