opa en oma week opt hummelhof

“Kinderen leren hier samen delen en samen spelen. Dat is goed voor hun sociaal- emotionele ontwikkeling.” Henk van der Weide (61) is één van de opa’s en oma’s die tijdens de Opa & Oma Week een kijkje kwam nemen op de groepen van zijn kleinkinderen. Hij maakte deze speciale week al voor de derde keer mee, maar vond het weer net zo gezellig als de vorige jaren: “Ik kom hier graag.”

Tijdens de Opa & Oma Week, die van 21 tot en met 25 mei plaatsvond, kwamen er dagelijks zo’n vijftien tot twintig grootouders naar ’t Hummelhof om te kijken waar hun kleinkinderen overdag naar toe gaan en wat ze er zoal leren. Ook konden ze meedoen aan – door de stagiaires voorbereide – activiteiten als samen liedjes zingen, kleuren en knutselen of lekker buitenspelen.

Portfolio bekijken

“Ik heb mijn kleindochter Demi even op schoot gehad. Met Milan, mijn kleinzoon van 3, heb ik zijn portfolio bekeken”, vertelt opa Henk die ook zijn vrouw (oma Sjanie) had meegenomen. Pedagogisch medewerker Karin Molier licht toe: “In dit portfolio bewaren we kunstwerken van de kinderen, foto’s van bijzondere gebeurtenissen en leggen we de ervaringen van het kind vast.”

Het kinderdagverblijf is inmiddels bekend terrein voor de grootouders: niet alleen door de Opa & Oma Weken, ook het feit dat hun dochter Annemarie (en moeder van Demi en Milan) er werkt als pedagogisch medewerker, maakt dat ze er vaker komen.

Dominante en introverte kinderen

Opa Henk vindt ’t Hummelhof een mooie plek voor kinderen om op te groeien. “Vroeger was er geen kinderopvang. Onze vier kinderen bleven tot hun 4e bij moeder thuis. Daarna gingen ze naar de kleuterschool. “De opvoeding kwam voor een groot deel op mijn vrouw neer, want als buschauffeur was ik meer weg dan thuis.” Oma Sjanie vult aan: “Zo ging dat toen, maar dat je de hele dag thuis bent kun je je nu niet meer voorstellen. Het gebeurde slechts sporadisch dat een kind naar de kinderopvang ging. Nu, een generatie later, is dat totaal veranderd.”

Kinderopvang draagt volgens beide grootouders – die zelf gastouders geweest zijn – bij aan de ontwikkeling van de kinderen. Opa Henk: “Doordat er bij ’t Hummelhof zoveel kinderen zijn, leren ze wat delen is. Zowel voor wat meer dominante als introverte kinderen is dat goed. Ook raken ze sneller gewend aan vreemden, zo wilde één van de kindjes meteen al met mijn vrouw spelen.”

Geduld en liefde

Zowel opa Henk als oma Sjanie zijn positief over de pedagogisch medewerkers van ‘t Hummelhof. “Al die jaren dat we hier komen hebben we met verschillende kennisgemaakt, maar ze doen het allemaal hartstikke goed. Ze hebben veel geduld met de kinderen en doen hun werk met liefde.”

Molier is blij met het compliment: “We krijgen altijd hele leuke reacties van de opa’s en oma’s die een ochtendje meelopen. Je ziet ze genieten als ze merken hoe hun kleinkind het hier naar de zin heeft. Ze gaan dan ook met een goed gevoel – ‘Ons kind zit op een goede en veilige plek’ – weer naar huis.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.