molen van fakkert weer geopend

De molen van Fakkert in Hoonhorst wordt, na een restauratie van ruim een jaar, 11 mei weer in gebruik gesteld. Tevens wordt ditzelfde weekend het 150 jarig bestaan van de molen gevierd.

Nadat het veevoederbedrijf Fakkert verplaatst was naar een andere locatie dreigde de onttakelde molen te worden afgebroken. Een actiecomité van dorpelingen wist dat te voorkomen en slaagde erin om de molen en de molenaarswoning als Rijksmonument te laten classificeren. Er bestaan landelijk nog slechts zes van dergelijke complexen.

Nadat de gemeente Dalfsen gelden voor de restauratie beschikbaar stelde, werd de zoektocht voortgezet naar verdere financiële middelen. Met hulp van honderden “Vrienden van de Molen” en veel vrijwilligers uit het dorp werden tal van activiteiten ondernomen om dat punt onder de aandacht te brengen. Parallel daaraan werd, samen met de gemeente, een restauratieplan opgesteld.

Na twee keer net de rijkssubsidie te zijn misgelopen, kwam in september 2009 het verlossende bericht van de provincie Overijssel. Het “Overijssels actieplan economische recessie 2009-2010” bleek toepasbaar te zijn.

In 2010 werden de silo`s in de molenromp gesloopt en het restauratieplan aangepast aan de bouwkundige staat van de molen. De aanbesteding volgde inde zomer en in dat najaar startte de restauratie en reconstructie. In november 2011 is de restauratie voltooid en daarna werden de laatste werkzaamheden afgerond.

Nu dus, 150 jaar na de oprichting van de molen, wordt hij weer als achtkantige windkorenmolen in gebruik genomen. Bovendien is op de begane grond en eerste verdieping een herinnering in stand gehouden van de tijd dat in de molen silo’s voor veevoer en een menginstallatie aanwezig waren. Dit industrieel erfgoed geeft fraai de historie van de molen weer.

Het feestweekend begint vrijdag 11 mei om 15.00 uur en duurt tot zondag 16.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.