Home / archiefcentraal / glasvezel ommen wat is sneller dan licht

glasvezel ommen wat is sneller dan licht

“Elk jaar stijgt de hoeveelheid data die we met elkaar ophalen of versturen met 60 procent. We vragen een enorme bandbreedte. De huidige netwerken zitten aan hun tax. De mogelijkheden van glasvezel zijn onbeperkt. Wat is er sneller dan licht? En abonnementen hoeven door glasvezel echt niet duurder te worden. Je staat verbaasd van de mogelijkheden.”

Reggefiber is deze maand van start gegaan met een grote campagne in Ommen. Als 30 procent van de huishoudens in de stad zich voor 9 september opgeeft voor glasvezel wordt de hele kern gratis aangesloten. “Sinds we in het digitale tijdperk zijn beland, is de ontwikkeling enorm snel gegaan”, vertelt Marc. “Wat gaat er tegenwoordig niet via internet? TV’s, telefoons, iPads, alles beschikt over een internetaansluiting. En je wilt het allemaal wel tegelijk kunnen gebruiken. Ik weet dat er mensen zijn die afwachtend zijn omdat ze zich nu nog prima redden. Dat is ook wel zo. Maar hoe gaat dat in de toekomst? Ons gebruik stijgt enorm. Elk huishouden heeft tegenwoordig meerdere tv’s. Kinderen willen filmpjes bekijken op YouTube of muziek luisteren via de computer. En dan is er nog de situatie in de zorg. Als we het huidige zorgniveau vast willen houden, zullen we over vijftien jaar 200.000 extra mensen nodig hebben. De toekomst is dat zorgverzekeraars steeds meer zullen werken met zorg op afstand. Via beeld- en geluidsverbindingen heb je contact met je hulp, die op die manier altijd een oogje in het zeil kan houden.

Een vraagje over een medicijn? Dat gaat zo meteen via internet. En kijk naar de educatie, de opmars van het digitale schoolbord. Kinderen die ziek thuis zijn, kunnen zo meteen via de laptop toch aanwezig zijn bij de lessen. Er zijn inmiddels brugklassen waarin elk kind een eigen iPad heeft. Boeken zijn zo meteen niet meer nodig. Al met al zal het beroep dat we doen op de bandbreedte alleen maar groter worden.”

Reggefiber is een Rijssens bedrijf dat werd opgericht in 2005. Ondernemersfamilie Wessels stelde zich destijds tot doel om heel Nederland aan te sluiten op glasvezel. Het bedrijf is sindsdien enorm gegroeid. “Toen ik in dienst trad bij Reggefiber had het bedrijf tien medewerkers, inmiddels zijn dat er 450”, vertelt Marc. Het doel is ook ambitieus. Nederland telt circa 7,3 miljoen huishoudens, inmiddels zijn er daarvan één miljoen aangesloten op glasvezel.

“Als Reggefiber leggen we glasvezelnetwerken aan”, benadrukt Marc. “We zijn dus geen provider. Onze aanpak wordt gereguleerd door de NMA en de OPTA. Dat houdt in dat we ons netwerk open moeten houden voor elke provider en dat de voorwaarden voor alle providers gelijk moeten zijn.” Gratis bestaat niet in deze wereld, daar wijst Marc ook op. Wel tempert hij eventuele angsten dat na de aanleg van het glasvezelnetwerk de prijzen van de providers omhoog zullen gaan. “Serviceproviders concurreren op prijs en kwaliteit. Wij verwachten geen prijsstijgingen. Het prijsniveau is stabiel, je krijgt tegenwoordig meer voor hetzelfde. Voor 50 euro heb je nu een 100 MB-abonnement voor internet, digitale tv en telefonie. Eerder had je voor datzelfde bedrag een snelheid van slechts 35 MB.”

Meer informatie op www.eindelijkglasvezel.nl/ommen.

[b]Buitengebied[b/]

De aanbieding van Reggefiber geldt niet voor het buitengebied van Ommen. Het is een heikel punt, weet Marc. “Maar we zijn een commercieel bedrijf en de aansluitkosten voor het buitengebied zijn nou eenmaal veel hoger.” Toch benadrukt hij dat Reggefiber haar best doet voor de bewoners van het buitengebied. “De Provincie heeft een subsidiepot van 70 tot 80 miljoen euro beschikbaar gesteld om het buitengebied van Overijssel aan te sluiten. In samenwerking met de gemeente proberen we daar een beroep op te doen.” Marc raadt eventuele belangstellenden ook aan om zelf een vuist te maken. “In Lonneker bij Enschede hebben de bewoners van het buitengebied bijvoorbeeld een coöperatie opgericht. Daartoe is een gezamenlijke lening afgesloten bij de Rabobank om de aanleg te financieren. Maar inderdaad, dat kostte wel 2.000 euro per huishouden. Daarnaast onderzoeken we momenteel ook of het mogelijk is om het glasvezelnetwerk in het buitengebied aan te leggen op een diepte van slechts 20 centimeter. Of misschien zelfs door een riool. Dat scheelt enorm in de kosten.”

[b]Aanmelden[b/]

Jezelf aanmelden voor glasvezel? Dat kan door je in te schrijven bij één van de volgende tien providers: KPN, Vodafone, Lijbrandt, Concepts, Plinq, Telfort, Solcon, Sollie.com, Phonedata en XS4all. Op 12 en 18 juni volgen twee informatieavonden in de Carrousel. Aanvang is om 20.00 uur en iedereen is welkom. Daarnaast wordt op 16 juni een infopunt van Reggefiber geopend aan het Kerkplein 6.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.