Home / archiefcentraal / eerste van 2500 zonnepanelen geplaatst

eerste van 2500 zonnepanelen geplaatst

De gemeente Dalfsen daagde het bedrijfsleven eind vorig jaar uit om door samenwerking een grote zonne-energiecentrale in de gemeente te realiseren. Door een vraagbundeling te organiseren zouden maximaal ongeveer 8.500 panelen geïnstalleerd kunnen worden. Deze zouden goed zijn voor het jaargebruik van ongeveer 450 huishoudens. De provincie Overijssel stelde hiervoor 1 miljoen euro subsidie aan Dalfsen beschikbaar.

Marcel Tempelman, eigenaar van aannemersbedrijf Tempelman, pakte deze vraagbundeling in Nieuwleusen op. Hij vond meer dan 25 bedrijven die belangstelling hadden om zonnepanelen te laten plaatsen. Later is samenwerking gezocht met Morrenhoff- Jansen in Dalfsen, Hulsman, en Energie kenniscentrum in Lemelerveld, zodat hierdoor de grootste en maximale vraagbundeling ontstond, verdeeld over de gehele gemeente.

Aannemersbedrijf Tempelman uit Nieuwleusen houdt zich al langer bezig met de ontwikkeling van energie-neutrale en duurzame bouwwerken, waaronder woningen en bedrijfsgebouwen. “Het milieu en een verantwoorde toekomstgerichte samenleving kunnen niet zonder duurzaamheid,” zegt Tempelman. “Wij verwachten in de toekomst bij nog veel meer bedrijven en particulieren zonnepanelen te plaatsen. Voor particulieren en bedrijven is het plaatsen van zonnepanelen bijna altijd financieel zeer aantrekkelijk.

Bij Anneke Jellema van Jellema Automatisering staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het bedrijf dat computernetwerken aanlegt en onderhoudt, liet zonnepanelen en een warmtepomp plaatsen. “De panelen en de warmtepomp leveren zoveel energie dat samen een praktisch energieneutraal bedrijfsgebouw is ontstaan,” zegt Anneke. “Dit betekent dat wij bijna geheel in onze eigen energievoorziening voorzien. Dat is goed voor het milieu, het past bij onze bedrijfsfilosofie en het levert een grote financiële besparing op, jaar in jaar uit. Binnenkort verhuizen we naar het nieuwe gebouw.”

Met een subsidiebedrag van een miljoen euro subsidie wordt dit jaar nog een hoeveelheid van ruim twee megawatt/piek aan zonnepanelen geplaatst in de gemeente Dalfsen. Ter vergelijking: vorig jaar werd in heel Nederland voor dertig megawatt/piek in heel Nederland geïnstalleerd.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.