e mail in de ban tijdens jubileum kappers

E-mail in de ban tijdens jubileum Kappers

Horecabedrijf café restaurant zalen Kappers uit Hoonhorst viert feest: ruim anderhalve eeuw geleden werd het bedrijf opgericht. Sindsdien vervult het een belangrijke rol in de maatschappij van het dorp. Vanuit die rol besloten Karin en Jean Huitink een wedstrijd uit te schrijven voor sociale, maatschappelijke of culturele verenigingen en stichtingen in de gemeente Dalfsen. Een deel van de felicitatieopbrengsten van de jubileumreceptie zal naar een van hen gaan. “Je krijgt het natuurlijk niet zomaar”, lacht Karin. “De doelen die willen meedingen, moeten een handgeschreven brief sturen. Aanmelden kan niet via de mail, want dat was er 150 jaar geleden immers ook niet!”

Dingen waarop het stel gaat letten zijn maatschappelijke, sociale en culturele aspecten. “En het moet natuurlijk ook bij ons passen. Overigens kunnen er ook meer partijen een geldbedrag krijgen.” Op de jubileumreceptie van 14 september worden de winnaars bekendgemaakt. Het echte jubileum was eigenlijk al twee jaar geleden, maar toen was de omgeving nog niet geschikt voor feestelijkheden, vertelt Karin. “De molen werd nog gerestaureerd, en de buren waren het molenaarshuis aan het verbouwen. Daarom vieren we ons jubileum tegelijk met het 150-jarig bestaan van de molen.”

Bij Kappers komen veel plaatselijke verenigingen, voor vergaderingen of feesten. Zaalhuur betalen ze dan niet. “Voor een schappelijke prijs kunnen ze bij ons komen. We rekenen niet alles door, hoge prijzen kun je niet maken toch!” Het koppel, dat de vijfde generatie op Kappers is, werd op jonge leeftijd eigenaar van het bedrijf. “Ik was 22, Jean was 26. We hadden al wel samen op zaterdagavond in de discotheek gewerkt. En oom Gerard, de vorige eigenaar, was er ook altijd.”

“Van oudsher was zondag altijd de drukste dag. Mensen kwamen toen nog met koetsen naar de kerk. Dan gingen ze hier eerst kooltjes halen voor in de stoofjes, en na de kerkdienst kwamen de mensen een borrel drinken. De mannen en vrouwen zaten apart. Ook namen ze meteen kruidenierswaren mee uit het winkeltje. Die traditie is er nog steeds, er is nog een klein groepje mensen dat na de kerkdienst een kop koffie of een borrel komt halen. Dan zitten ze aan de stamtafel in het café.”

Natuurlijk is niet alles bij Kappers bij het oude gebleven. Zo is het café verbouwd en komt aan de zijkant van de zaal een terras. En het oude kruidenierswinkeltje, dat later een slijterij werd, is nu een winkel met streekproducten. “De producten verwerken we ook in onze gerechten.”

Café Restaurant Zalen Kappers: Kerkstraat 7, 7722 LR Hoonhorst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.