Home / archiefcentraal / discussie woningbouw kritiek op de veste

discussie woningbouw kritiek op de veste

“De schop moet nu eindelijk de grond in.” Dat zei wethouder Ko Scheele op een discussieavond van het CDA-Ommen over de woningbouw in Ommen. “Er is de laatste jaren door allerlei oorzaken weinig of niets gebouwd. Dat gaat nu veranderen, al is het aantal te bouwen woningen door de huidige crisis wel naar beneden bijgesteld.”

Naast de wethouder, die de gemeentelijke plannen voor Haven-West en Ommen-Oost uiteenzette, hielden ook makelaar Hans Weenink en Rabobank directeur Niek Kuiper een inleiding. De laatste lichtte de noodzaak tot voorzichtigheid bij de banken toe: bij de financiering bij tijdelijke arbeidscontracten is weinig veranderd, wel wordt gekeken naar de historie en toekomstpotentie. Maar er zijn genoeg mogelijkheden voor starters, mede door leningen van de gemeente (in het vooruitzicht gesteld), samenwerking bij de bouw, duurzaamheidpremies en andere subsidies.

Makelaar Hans Weenink kwam met een aantal prikkelende stellingen. De gemeente heeft veel te veel woningen op het oog, daar is op dit moment geen vraag naar. En: een breed-samengesteld bouwteam zou de gemeentelijke regie moeten voeren over de verschillende bouwplannen. Een intensieve dialoog met gegadigden voor een woning zou als zeef moeten dienen, zodat de serieuze kandidaten (met een hypotheekbank achter zich) overblijven en er volgens hun wensen gebouwd kan worden. Ommen heeft heel veel gronden in bezit, waarom maken we de kavels voor de potentiële kopers dan niet wat groter?

Op de avond klonk er kritiek voor de woningbouwcorporatie De Veste: schoenmaker, blijf bij je leest – zo klonk het. Zorg eerst eens voor voldoende sociale huur- en koopwoningen (de wachttijd is veel te lang) en bouw dan lommerrijke villa’s, die – zo werd algemeen gesteld – wel degelijk welkom zijn. Ommen moet meer aan de weg timmeren om ook rijke westerlingen aan te trekken.

Na de pauze mochten er aan de inleiders vragen worden gesteld vanuit de zaal. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt, zodat de avond tot na tienen duurde. In de vragen klonk enige pressie op de daadkracht van de gemeente door: zorg voor tempo bij bestemmingsplannen en bouwrijp maken. Dwing de inschrijvende aannemers tot het bouwen tegen schappelijke prijzen, zeker als het om starterswoningen gaat. Wees up to date met de grondprijs en leg het risico bij de marktpartijen. De kwieke gespreksleider Erik Veurink sloot de avond af met een opwekking aan de aanwezige raadsleden dit onderwerp voortvarend te behandelen.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.