dauwtrappen door arrier koeland

In het kader van de Vogelweek organiseerde Vereniging voor Natuur en Milieu de Vechtstreek op Hemelvaartsdag een dauwtrapevenement dat om 6.00 uur startte. Ruim veertig belangstellenden hadden het vroege opstaan ervoor over om mee te doen met de excursie, die geleid werd door Henk Ruiter en door het Arriër Koeland voerde. Naast musicus is Henk Ruiter gepassioneerd natuurliefhebber en vogelkenner. Waar voor de meesten verschillende vogelgeluiden op elkaar lijken, weet Henk Ruiter feilloos te analyseren van welke vogel welk geluid afkomstig is.

Na een korte wandeling door het bos werd door de groep het Arriër Koeland bereikt. Inmiddels waren al een roodborst, tjiftjaf, fitis, houtduif en vinken gehoord. Op het Arriër Koeland heerste een serene rust, versterkt door flarden mist die opstegen vanaf de Vecht. Hier kon iedereen onder andere spechten, een buizerd, ganzen en de geelgors zien en horen en genieten van de capriolen van een boompieper, die zich als een parachuutje uit de lucht laat vallen. Henk legde uit dat dit te maken heeft met het afbakenen van een territorium en indruk te maken op vrouwelijke soortgenoten, zoals alle mannetjes doen in deze tijd. Opvallende waarnemingen waren een gekraagde roodstaart en een roodborsttapuit.

Het Arriër Koeland doet nog steeds zijn naam eer aan, want tegenwoordig grazen er koeien van een boer uit Junne. Normaal gesproken is dit gebied niet toegankelijk voor publiek en de deelnemers aan de excursie hadden dan ook veel bekijks van de koeien.

Geïnteresseerden die ook een keer willen meedoen aan een (gratis) excursie, kunnen lid worden van De Vechtstreek voor 10 euro per jaar. Kijk op www.vechtstreeknatuur.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.