Home / archiefcentraal / dalfsenaar studeert af aan nieuwe akademie

dalfsenaar studeert af aan nieuwe akademie

Dalfsenaar Bert-René Brinkman studeert op zaterdag 2 juni af als beeldend kunstenaar aan de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU). Dan vindt de certificering plaats tijdens de opening van de eindexamenexpositie 2012 in Loods 6 te Amsterdam.

Dit jaar studeren 11 studenten af. Zij tonen werk in de disciplines tekenen, schilderen, ruimtelijk werk, collage, fotografie en video, waarmee zij de aandacht van galeries en publiek hopen te trekken.

Bert-René Brinkman is de opleiding begonnen als schilder, maar studeert af als fotografisch kunstenaar met het project ‘Veen’.

“Ik maak foto’s van lege landschappen,” aldus Brinkman. “Landschappen zoals de veengebieden in zuidoost Drenthe en het aangrenzende Duitse Emsland, waar nog op grote schaal turf gewonnen wordt.

Hier wordt gewerkt en niet veel gewoond. Deze landschappen zijn ontstaan door ontginning. Het veen wordt afgegraven, daarna resten grote akkers. Er is nog niets en het is afwachten wat er gaat komen.”

“Mijn foto’s zijn registraties wat ik tegenkom. Ik creëer geen nieuwe situaties. Er zijn geen mensen te zien, maar wel de sporen van het werk dat hier gedaan wordt. Die sporen: de bergen turf, de stapels betonplaten, de machines of een bouwkeet, heb ik gefotografeerd.”

Door de uitsnedes, de meestal centrale composities, de lage standpunten en het licht bewolkte weer zijn de foto’s volgens Brinkman neutrale, bijna abstracte beelden.”

De NAU is een vijfjarige deeltijdopleiding voor beeldende kunst. De academie daagt studenten uit hun grenzen te verleggen en te komen tot de kern van hun creatieve proces. Met als resultaat ‘zeer eigen, authentiek werk’ . In de expositie is een selectie van dit werk te zien. Van felgekleurde landschappen tot licht absurde portretten, van kritisch ruimtelijk werk tot sensuele tekeningen. Het is een combinatie van elf verschillende kunstenaars met elk hun eigen karakter en wijze van expressie.

De expositie vindt plaats in de Bagagehal van Loods 6. Deze hal was vroeger letterlijk de bagagehal van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM). Nu is het een rauwe, ongepolijste tentoonstellingsruimte, waarin de getoonde werken alle aandacht krijgen.

De feestelijke opening van de eindexamenexpositie van de NAU is op 2 juni om 16.00 uur. De expositie is te zien van 2 t/m 10 juni 2012. Openingstijden zijn van 12.00 tot 18.00 uur.

Deelnemende kunstenaars zijn verder:

Maria van den Broek (Boekel)

Esther van Casteren (Nijmegen)

Bianca Conijn (Nijmegen)

Boukje Heidema (Driebergen)

Johan Helder (Hilversum)

Iris van Keulen (Huizen)

Marianne Plug (Maassluis)

Hennie Polman (Den Haag)

Ria van der Sangen (Mariaheide)

Margreet Weijland (Delft)

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.