circus renz international wat vindt u

Van 17 tot 20 mei stond Circus Renz International in Nieuwleusen. In Almelo was de komst van hetzelfde circus een reden om een voorkeursbeleid in te stellen voor diervriendelijke circussen zonder wilde dieren. Alhoewel gemeenten niet bevoegd zijn om circussen te weren op basis van dierenwelzijn, kunnen zij op zo’n manier proberen een circus buiten de gemeentegrenzen te houden. Wij vroegen verschillende mensen in de regio naar hun mening, waaronder de fractieleiders van de partijen in Ommen en Dalfsen. Helaas hebben zij niet gereageerd. Daarom hieronder twee reacties, met aan u de vragen: wat vindt u van circussen met wilde dieren? Had de gemeente Dalfsen Circus Renz International moeten weren of een voorkeursbeleid in moeten stellen? Heeft u een voorstelling bezocht? Laat uw onderaan dit artikel uw mening weten.

“Er zijn hele mooie alternatieven”

Astrid Koningen van Dierenopvang Koningen uit Balkbrug vertelt:

“Wat een goed initiatief van de gemeente Almelo om een voorkeursbeleid in te stellen voor diervriendelijke circussen zonder wilde dieren. Het zou heel fijn zijn als dit in geheel Nederland zou gelden.

Mijns inziens is het heel verdrietig dat deze wilde dieren tegen hun zin in en tegen hun instinct in, kunstjes moeten vertonen omdat mensen dit graag willen zien. Te weten dat de olifanten van dit betreffende circus in het wild zijn gevangen en voor vermaak van de mensen, hun hele leven moeten doorbrengen in omstandigheden die tegen al wat deze prachtige dieren zijn, in gaan. Zij worden geketend, worden heel frequent vervoerd, hebben geen familiestructuur en laten hierdoor de hele dag stereotype gedrag zien. En dat voor een kunstje van een paar minuten per voorstelling, omdat wij dat als mens willen zien. De gemeente Dalfsen zou een prachtig standpunt in dierenwelzijn innemen als zij het circus zouden weren. Zij kunnen door dit circus te weren, laten zien dat zij dierenwelzijn erg belangrijk vinden binnen hun gemeente. Er zijn natuurlijk hele mooie alternatieven van circussen met mensen, die prachtige kunsten laten zien. Het verschil is, dat zij dit uit vrije wil doen.”

“Laat de dieren toch met rust”

Ria Mutter, lid van Partij voor de Dieren en Plaatselijk Belang dorp Dalfsen, vertelt op persoonlijke titel: “Ik ben erg tegen op wilde dieren in het circus. Ze worden er echt wel goed verzorgd, maar ze komen uit het wild en worden afgericht. Voor ze in het circus komen, krijgen ze stroomstootjes en worden ze bewerkt met stokken om de kunstjes te leren. Hun lust in het leven is helemaal weg. Ze zijn bang dat als ze de kunstjes niet doen, dat ze stroom tegen hun poten krijgen. Ze zijn uitgeblust.

Ik heb natuurlijk geen voorstelling bezocht. Ik zag in het weekend Holland’s got talent, de kunsten die de mensen daar doen, zou je toch zo in een circus kunnen doen. Laat de dieren toch met rust. Honden zou je op een leuke manier best kunstjes kunnen leren, dat ze er zelf ook plezier aan hebben. Als het op een leuke manier gebeurt is het geen probleem. Maar een olifant gaat echt niet met zijn vier poten op een ton staan als hij een koekje krijgt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.