Home / archiefcentraal / btw verhoging cruciaal voor woningmarkt

btw verhoging cruciaal voor woningmarkt

Per 1 oktober gaat het hoge BTW-tarief, dat ook voor de woningmarkt geldt, met 2 procent omhoog. De ongerustheid ontstaat doordat kopers die voor 1 oktober een nieuwbouwwoning hebben gekocht (die pas na deze datum wordt opgeleverd), de resterende termijnen met een extra 2 procent belasting moeten betalen. Stel dat er na 1 oktober nog 100.000 euro moet worden betaald, dan komt daar een extra 2000 euro aan belasting bij. Kopers kunnen hierdoor in de problemen komen doordat hiermee geen rekening is gehouden bij de hypotheekverstrekking.

“Dit is cruciaal voor de woningmarkt”, vertelt Martin Bouwman van Makelaarskantoor Bouwman in Ommen. “De woningmarkt zit al in een moeilijke periode, dat merk ik bijvoorbeeld bij de nieuwbouwhuizen in Gramsbergen. Maar nu met 2 procent belasting erbij wordt het nog veel moeilijker.” Bouwman verwacht dat door de hoge prijzen de nieuwbouw gaat afnemen. Omdat bouwbedrijven extra kosten in rekening moeten brengen. “Aannemers zijn hier niet blij mee en raken misschien wel failliet.”

Bouwend Nederland, NEPROM en NVB willen dat de Tweede Kamer een uitzondering maakt voor de kopers van nieuwe woningen. Zodat bij woningen, die voor 1 oktober zijn gekocht, het oude BTW-tarief blijft gelden. “De overheid moet zorgen dat de BTW-verhoging op de woningmarkt tijdelijk hetzelfde blijft. Of dat ze het weer gaan verlagen, want zo wordt het kopen van een nieuw huis er niet aantrekkelijker op. De woningmarkt is een slecht verhaal als het zo blijft”, aldus Bouwman.

Aannemer Johan Schutte van Bouwbedrijf Oleander in Ommen is het hier mee eens. “Dit is een hele slechte zaak. De woningbouw komt zo echt op zijn gat te liggen. Het ging al slecht maar met deze extra 2 procent is de paniek weer terug, ik begrijp er helemaal niks van.” Schutte haalde als voorbeeld de tijdelijke btw-verlaging voor verbouwingen van vorig jaar naar voren. “Er werd tijdelijk een btw-verlaging toegepast van 19 naar 6 procent. Er werd gezegd dat er minder geld zou binnenkomen bij de aannemers, maar de omzet schoot omhoog. Nadat het was teruggedraaid zakten de inkomsten weer. De overheid heeft geen idee waar zij mee bezig zijn. Het eerste kwartaal van dit jaar zijn er al 400 aannemers failliet verklaard en dan willen ze er nu nog eens 2 procent belasting boven op doen.”

Bouwbedrijf Oleander moet ook zuinig aan doen. “De Nederlander houdt de hand op de knip, ook de mensen die geld zat hebben. Ze geven het niet uit en zo komen veel bedrijven op de tocht te staan. De afgelopen twee jaar investeren wij ook eigenlijk niet meer”, aldus Schutte. Het bouwbedrijf heeft nog niet veel onrustige kopers aan de telefoon gehad. “Maar zodra er meer duidelijkheid is, zullen die ongetwijfeld gaan komen.”

In tegenstelling tot Schutte heeft aannemer Remco Harink van bouwbedrijf Vosman in Raalte al wel veel reacties van kopers en opdrachtgevers gekregen. “De telefoon stond roodgloeiend en de e-mails stroomden binnen toen dit bekend werd. Ik heb opdrachtgevers gesproken die vrijstaande woningen bouwen en zoals het er nu uitziet zal daar vier- tot achtduizend euro bijkomen. Hier is bij de financiering en dergelijke geen rekening mee gehouden. Er zijn financieringen afgesloten bij de bank die net aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voldoen, maar door de BTW-verhoging er nu overheen gaan.” Harink kan deze mensen op dit moment alleen vertellen dat het nu niet anders is en dat er hopelijk een overgangsregeling komt. Dat wil zeggen dat er een uitzondering gaat gelden voor de kopers van nieuwbouwwoningen en hierdoor de BTW-verhoging zal worden uitgesteld.

[b]Zo werkt het[b/]

Bij de koop van een nieuwbouwwoning wordt de verkoopprijs in termijnen bij de koper in rekening gebracht. De termijnen worden verdeeld over de aankoop van de grond, het leggen van de vloeren, de plaatsing van het dak en het gereedkomen van het stuc- en tegelwerk. Volgens de belastingwetgeving moet het BTW-tarief in rekening worden gebracht dat geldt op het moment dat de prestatie is geleverd en de termijn wordt gefactureerd. Dat wil zeggen dat je betaalt op het moment dat het werk af is. Werk dat dus na 1 oktober wordt verricht, zal duurder zijn dan van te voren was afgesproken.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.