boer zoekt vrouw komt tot leven in vilsteren

Door Janneke Olthof – Een kennismaking met het boerenleven voor mensen uit de stad. Een kans voor ondernemers uit het Vechtdal om hun producten aan te prijzen en een reünie voor oud-deelnemers en presentatrice Yvon Jaspers. Voor hen was Boer zoekt Vrouw LIVE in Vilsteren afgelopen zaterdag bij voorbaat al een groot succes. Het gelijknamige televisieprogramma kwam even tot leven en het concept is nog lang niet uitgemolken. “Het is nog net zo leuk als in het begin”, vertelt Yvon.

Al ver voor de plaats waar het evenement zich afspeelt staat op grote gele borden aangegeven waar het publiek naartoe moet, naar Vilsteren voor de allereerste editie van Boer zoekt Vrouw LIVE. Professionele verkeersregelaars doen hun best om de bezoekers de goede kant op te sturen, al lijkt het aantal auto’s gemakkelijk te overzien. Iets verderop kunnen de auto’s neergezet worden op de ruim opgezette parkeerplaatsen aan weerszijden van het festivalterrein. Fietsers plaatsen hun rijwiel in een speciale fietsenstalling bij de kerk. Nadat het polsbandje ter waarde van twaalf euro is aangeschaft, kan het feest beginnen. Alleen nog even langs de beveiliging, want niemand mag zomaar naar binnen glippen. Dit is dan ook vrijwel onmogelijk gemaakt door een stevige afzetting van hekken langs het festivalterrein. Alles is uit de kast getrokken om deze dag als een goed georganiseerd feest te laten verlopen, zelfs aan een lekker zonnig weertje is gedacht.

De met vlaggen versierde molen draait zich intussen een slag in de rondte, terwijl de bezoekers beneden van het echte boerenleven genieten. Standhouders uit het Vechtdal laten zich van hun beste kant zien, de gasten mogen hapjes proeven en worden bijgepraat over verschillende streekproducten. Al zullen niet alle spullen in het leven van een echte boer voorkomen. Lingerie met Staphorster stipwerk bijvoorbeeld. Of gelakte klompen met hakken, “Ik heb ze net in het standje van hiernaast gekocht. Ze zien er ontzettend leuk uit, maar ze zitten helemaal niet lekker. Daarom blijf ik vandaag maar zoveel mogelijk zitten”, lacht Antje Kingma. Zij doet mee aan de boerenmarkt om haar bed&breakfast met boerencamping en theetuin ‘Boerhoes’ te promoten. “Je ziet mensen vanuit het hele land langskomen en daarom is dit een goede plek om ook die mensen naar het Vechtdal te trekken”, vertelt Antje. Ze geniet duidelijk van deze dag, “Er hangt een heel fijne sfeer en er is van alles wat. Vooral de kalverkeuring is geweldig”.

Op de kalverkeuring lopen jongens en meisjes met smetteloze witte blousejes hun kalfjes te showen. Ondertussen krijgen de toeschouwers informatie over aandachtspunten waarop de jury zal letten. Iets verderop vermaken vooral meisjes zich te paard en rijden een rondje door het weiland. De jongens hebben meer oog voor de skelterbaan. De bonte varkens tussen de strobalen even verderop, hebben ook nog nooit zoveel aandacht gehad.

Behalve dieren, kunnen op het evenement (oud-)deelnemers van het programma worden gespot. Onder andere Pros, Gijsbert en Richard lopen zomaar rond tussen het publiek. Ook Wim, deelnemer uit 2009, komt een kijkje nemen. “Ik ben wel uitgenodigd, maar ik was er anders waarschijnlijk ook wel heen gegaan, uit nieuwsgierigheid”, legt hij uit. Intussen loopt hij met een vrouw aan zijn zij en ziet dat dit bij zijn medekandidaten ook gelukt is. “Het is leuk om die ‘collega’s’ weer eens te ontmoeten, het voelt als een soort reünie”.

Aan de andere kant van de weg bevindt zicht een tweede deel van het terrein. De Tip staat voor het grootste gedeelte in het teken van de liefde. Een workshop flirten of liefdesbrieven leren schrijven naar de boeren van het nieuwe seizoen. Verder staat er de Chapel of Love en kan er een fotoshoot gedaan worden, maar niet voordat de bezoekers even naar de Beautyfarm geweest zijn voor stylingtips natuurlijk.

Grote aandacht is er voor de rij Volkswagenbusjes langs de kant van de weg, die refereren aan het busje waarmee Yvon het hele land doorrijdt om de TV-boeren te bezoeken. Ook bij de aankleding van de rest van het terrein duikt Yvon op, bijvoorbeeld op posters en programmaboekjes. Zij is behalve de presentatrice van het programma, de gastvrouw van het evenement. Om elf uur opende ze het feest en daarna geeft ze tips aan boeren uit de omgeving die nog op zoek zijn naar een vrouw. Net als boer Wim ziet ze deze dag als een soort reünie, “Ik heb ondertussen al zoveel boeren de hand geschud, maar met sommigen bouw je wel echt een band op. Dan is het leuk om ze weer eens te ontmoeten.”

Yvon kan op een dag als deze natuurlijk niet om de aandacht van de fans heen, “Om eerlijk te zijn zou ik niet elke dag zoveel mensen achter me aan willen hebben, maar voor één dagje is het wel leuk”. Ze voelt zich tijdens de opnames van het programma dan ook beter op haar gemak dan vandaag, “Het is maar goed dat ik presenteren leuker vind, dat doe ik elke dag”. Als voormalig dorpsmeisje weet Yvon hoe het boerenleven in elkaar steekt en stiekem zou ze ook wel op een boerderij willen wonen, “Als ik koeien had zou ik zeker op een boerderij gaan wonen, maar mijn leven is nou eenmaal anders”. Ze vindt het dan ook belangrijk dat de bezoekers met de goede boodschap weer huiswaarts keren. “De mensen moeten de goede sfeer meekrijgen, genieten van de zon en de romantiek van de boerderij.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.