Home / archiefcentraal / bevrijding gevierd tijdens kunst om dalfsen

bevrijding gevierd tijdens kunst om dalfsen

De liefhebber van kunst en cultuur kan komend weekend in de gemeente Dalfsen op maar liefst 41 plaatsen terecht. Op zaterdag 5 en zondag 6 mei vindt het inmiddels traditionele kunst en cultuurweekend Kunst om Dalfsen plaats. “Omdat 5 mei natuurlijk Bevrijdingsdag is, wilden we graag iets met dat thema doen,” zegt deelneemster Alina Heerink.

Het atelier achter de woning van Heerink in Lemelerveld vormt ‘Kunstpunt 1’. Hier exposeert ze samen met collega’s Harm Meijer en Elly Provoost met een aantal kunstwerken. “We hebben alle drie een kunstwerk gemaakt rond het thema ‘bevrijding’,” vertelt Heerink. “Tijdens het weekend proberen we deze te verkopen en de opbrengst daarvan gaat naar Warchild.” Geïnteresseerde bezoekers van het kunstpunt in Lemelerveld kunnen intekenen op een van de werken, waarmee de hoogste bieder zich verplicht om het betreffende werk te kopen. “Ik heb geen idee hoeveel het op gaat leveren, dus dat moeten we gewoon afwachten.”

Zelf maakte Heerink van keramiek een menselijke figuur die uit een soort cocon stapt. Met een been zit de gestalte echter nog vast. “Daarmee heb ik geprobeerd uit te beelden dat Nederland aan de ene kant bevrijd werd, maar dat er voor veel mensen toch geen echte bevrijding was. Er was immers zoveel gebeurd en zoveel leed geleden dat er vaak weinig was om feest over te vieren.”

Haar collega-kunstenaar Meijer schilderde een tweeluik, waarop aan de ene kant de onderdrukte, en aan de andere kant de bevrijde mens te zien is. Ook Provoost produceerde een sculptuur waarin de bevrijding tot uiting komt. “We hopen dat er liefhebbers van onze werken zijn en dat het wat oplevert voor het goede doel.”

Kunst om Dalfsen vindt voor de zevende achtereenvolgende keer plaats. De kunstpunten bevinden zich voor een groot deel in Dalfsen zelf, maar ook in Nieuwleusen, Oudleusen, Hoonhorst, Vilsteren, Lemelerveld en de buitengebieden. Een breed scala aan kunstenaars, waaronder beeldhouwers, schilders en keramisten doet mee. In totaal laten meer dan honderd kunstenaars hun werk zien.

Heerink deed tot nu toe elke keer mee aan Kunst om Dalfsen. “Het is een erg leuk, laagdrempelig evenement. Men kan een kijkje nemen in de keuken van de kunstenaars in de omgeving en veel mensen vinden dat kennelijk leuk. Zelf heb ik met vierhonderd tot vijfhonderd bezoekers altijd een goede opkomst gehad. Wat natuurlijk wel jammer is, is dat je zelf geen tijd hebt om bij de andere kunstpunten te gaan kijken.”

De 41 kunstpunten zijn zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur geopend. Op www.kunstomdalfsen.nl is meer informatie over het kunst en cultuurweekend te vinden.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.