Home / archiefcentraal / vrijwilliger van de maand ted aarents

vrijwilliger van de maand ted aarents

Vrijwilligers maken het verschil. Zij zijn de olie in de motor van de samenleving waarvoor zij zich belangeloos inzetten. Om deze groep mensen in het zonnetje te zetten, riep het Vrijwilligerssteunpunt Ommen de Vrijwilliger van de Maand in het leven. Vrijwilliger van april 2012 is Ted Aarents, voorzitter van de Stichting Oudheidkamer Ommen, de organisatie achter het Streekmuseum Ommen.

“We doen ons best een stuk cultureel erfgoed veilig te stellen, zodat de jeugd kan zien hoe het er vroeger aan toeging, in huishoudelijke activiteiten, maar ook in inmiddels uitgestorven beroepen. Voor de ouderen is het een feest der herkenning. En als jong en oud samen het museum bezoeken leidt dat vaak tot geanimeerde conversaties.”

Het gesprek met Ted Aarents is nog maar net begonnen, maar het enthousiasme straalt al van hem af. Dit is duidelijk geen bestuurder op afstand, maar iemand die bij alle wel en wee van het museum betrokken is, inmiddels al zo’n 17 jaar. Desgevraagd vertelt hij, naast zijn algemeen bestuurlijke taken, plannen te bedenken en mee te helpen met het restaureren van voorwerpen en het inrichten van tentoonstellingen.

Rondleidingen laat hij meestal over aan andere vrijwilligers. “We hebben een geweldig team van 35 vrijwilligers en een aantal daarvan komt uit het onderwijs. Die kunnen dat veel beter dan ik.”

Het gaat ook meestal niet om standaard museumrondleidingen, in de trant van ‘nergens aankomen’, ‘handen op je rug’ en ‘kijken doe je met je ogen’. Wie op de website van het museum foto’s van het project ‘Gait en Gerdiene’ bekijkt, ziet dat de bezoekende basisschoolleerlingen onder andere heel praktisch ontdekken wat wassen op een wasbord, sokken stoppen, koffie malen en koper poetsen inhielden.

Het museum is niet Teds eerste vrijwilligersbaan. Eerder was hij 26 jaar actief bij de Oranjevereniging, waarvan de laatste 8 jaar als voorzitter, en ook stond hij aan de wieg van de koetsiersvereniging ‘In het Gareel’. In 1994 werkte hij, bij het voorbereiden van de activiteiten rond 50 jaar bevrijding, intensief samen met toenmalig voorzitter van het Streekmuseum, Jan Lucas, en toen de festiviteiten achter de rug waren, was hij zo enthousiast geworden dat hij besloot over te stappen.

Dit jaar bestaat het museum 60 jaar. “De financiën laten weinig ruimte voor festiviteiten, maar we laten deze verjaardag ook zeker niet ongemerkt voorbij gaan.”

Wie maar even rondkijkt in het Streekmuseum weet dat het ook eigenlijk geen extra opsmuk nodig heeft. De vaste collectie en de molen trekken niet voor niets zo’n 10.000 bezoekers per jaar. Wie er nog nooit geweest is: op naar Den Oordt 7!

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.